Boje i osvetljenje za malu kuhinju: Kako odabrati najbolje?

by | November 7, 2023
Boje i osvetljenje za malu kuhinju: Kako odabrati najbolje?

Biranje boja i osvetljenja za malu kuhinju može biti izazovno, ali uz nekoliko pametnih smernica, možete stvoriti funkcionalan i privlačan prostor. Mali kuhinjski prostori često zahtevaju posebnu pažnju prilikom izbora boja i osvetljenja kako bi se postigao optimalan izgled i funkcionalnost.

Boje i osvetljenje za malu kuhinju: Savršen spoj

Idealne boje za malu kuhinju

Kada birate boje za malu kuhinju, važno je da se fokusirate na svetle i svetle nijanse. Sveta boja kao bela ili svetlo siva čini prostor svetlijim i prostranijim. Možete koristiti pastelne boje poput svetlo plave ili svetlo zelene kako biste dodali neku dozu svežine. Ove nijanse reflektuju svetlost, stvarajući iluziju većeg prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontrastne boje takođe mogu biti korisne. Na primer, možete koristiti tamnije boje za akcente na kuhinjskim elementima, kao što su vratnice ili šank, kako biste dodali dubinu i vizualni interes. Međutim, trebali biste koristiti ove tamnije nijanse umereno kako biste izbegli da prostor izgleda pretrpano.

Osvetljenje za malu kuhinju

Osvetljenje je ključni faktor za stvaranje prijatnog ambijenta u maloj kuhinji. Kombinacija različitih vrsta osvetljenja je najbolji pristup. Glavna svetla u obliku plafonjera ili ugradnih svetala pružaju opštu osvetljenje. Dodavanje trake ispod ormara, podna svetla ili luster iznad stola za doručak može stvoriti prijatan osećaj u prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada je u pitanju prirodna svetlost, iskoristite sve mogućnosti. Koristite prozore sa što manje prepreka kako biste omogućili što više prirodne svetlosti. Zavese i roletne treba birati tako da dopuštaju dovoljno svetlosti da prođe, ali i da se lako zatvore po potrebi.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada birate boje i osvetljenje, takođe razmislite o funkcionalnosti kuhinje. Korišćenje svetlijih boja na radnim površinama može olakšati pripremu hrane. Osvetljenje iznad radnih površina treba da bude intenzivnije kako biste videli jasno.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne zaboravite da dodate lični pečat kuhinji. Možete dodati detalje poput dekorativnih pločica, zidnih slika ili biljaka kako biste uneli toplinu i karakter u prostor. Važno je da se boje i osvetljenje usklade sa vašim ličnim stilom.

Uz pažljiv izbor boja i osvetljenja, mala kuhinja može postati funkcionalan i privlačan prostor koji će vam omogućiti da uživate u pripremi hrane i druženju sa porodicom i prijateljima.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages