Žalfija, biljka koju obožavamo: Kako je saditi i brinuti o njoj

by | May 28, 2024
Žalfija, biljka koju obožavamo: Kako je saditi i brinuti o njoj

Žalfija je cenjena zbog svojih šarenih cvetova i mirisnog lišća. Evo nekoliko saveta za sadnju i održavanje žalfije.

Vrste žalfija: Kako izabrati?

Postoji oko 1000 vrsta žalfija! Evo nekoliko koje možete pozvati u svoj vrt:

 • Žalfija lekovita (Salvia officinalis): Ova višegodišnja biljka je veoma otporna (do -15°C). Njeni listovi imaju intenzivan miris i sivo-zelenu boju. Cvetovi su plavo-ljubičasti.
 • Žalfija muskatna (Salvia sclarea): Ova veoma mirisna, dvogodišnja ili kratkotrajna višegodišnja biljka cveta leti i lako se samoseje.
 • Žalfija brašnasta (Salvia farinacea): Ova višegodišnja biljka iz Centralne Amerike se u Francuskoj gaji kao jednogodišnja biljka, osim u južnim regionima. Cvetovi su joj plavi ili beli.
 • Žalfija sjajna (Salvia splendens): Ova neotporna višegodišnja biljka iz Brazila se u našim klimatskim uslovima gaji kao jednogodišnja. Ima upadljive i dugotrajne cvetove.
 • Žalfija lepljiva (Salvia glutinosa): Većina žalfija voli sunce, ali ova raste u šumama i voli senovita mesta. Cvetovi su joj žuti.
 • Žalfija močvarna (Salvia uliginosa): Ova višegodišnja biljka voli vlažna zemljišta. Cvetovi su joj plavi ili beli, ali je manje otporna.

Gde posaditi žalfiju?

Žalfija voli puno sunca (mada može podneti i laganu senku). Neke vrste, poput lepljive žalfije, vole senovita mesta. Sadite je na mestima zaštićenim od vetra.

Žalfija voli laka i dobro drenirana zemljišta (vlaga joj ne odgovara, naročito zimi). Iznimke su močvarna žalfija koja voli vlažna tla i lepljiva žalfija koja voli sveža tla.

Žalfija je prelepa u cvetnim lejama, bordurama, kamenjarima, povrtnjacima (privlači oprašivače), ili u saksijama.

Žalfija: Kako posaditi?

Proleće (između aprila i maja) je najbolji period za sadnju žalfije. Razmaknite biljke 30 do 50 cm (u zavisnosti od sorte) kako bi se lepo razvile.

Za sadnju žalfije:

 1. Potopite saksiju u vodu na desetak minuta.
 2. Iskopajte rupu duplo veću od veličine busena.
 3. Ako je zemlja teška, sadite na uzvišenje ili dodajte šljunak za drenažu. Ako je zemlja siromašna, dodajte kompost.
 4. Stavite busen u rupu, tako da vrat bude u nivou zemlje.
 5. Pokrijte zemljom i lagano pritisnite.
 6. Zalijte.

Ako sadite u saksiji, izaberite posudu sa rupama na dnu i stavite sloj glinenih kuglica na dno. Koristite lagan supstrat (2/3 treseta i 1/3 peska, sa dodatkom komposta).

Žalfiju možete sejati i semenom. Potrebna je temperatura iznad 18°C za klijanje. Seme sejajte u martu u zaštićenom prostoru ili u aprilu-maju (nakon mraza) na otvorenom.

Kako održavati žalfiju?

Žalfija je jednostavna za održavanje:

 • Zalivanje: Žalfija je otporna na sušu. U zemljištu ne treba zalivanje osim tokom vrućih perioda. U saksiji, zalivanje treba biti redovno (čekajte da površina zemlje bude suva) ali bez preterivanja (ne podnosi višak vlage).
 • Malčiranje: Postavite sloj malča kako biste smanjili rast korova i zaštitili biljku od hladnoće.
 • Orezivanje: Orežite višegodišnje žalfije krajem zime. Uklanjajte osušene cvetove kako bi cvetanje duže trajalo.
 • Đubrenje: Dodajte kompost u proleće, lagano ga umešajte u površinski sloj zemlje.
 • Berba: Lišće lekovite i muskatne žalfije berite od proleća do jeseni sa dobro razvijenih biljaka. Berite ujutro, pre cvetanja, i birajte mlade listove.

Borjana Božić

Nadya So/gettyimages Andie_Alpion/gettyimages