Kako pravilno negovati orhideje i učiniti ih spektakularnim?

by | January 1, 2024
Kako pravilno negovati orhideje i učiniti ih spektakularnim?

Orhideje su biljke posebne lepote. Elegatne i originalne, svi volimo da ih imamo kod kuće jer su sposobne da podignu dekoraciju prostora na spektakularan način.

Orhideje: Saveti za brigu o njima

Međutim, orhideje imaju reputaciju da su zahtevne biljke, osetljive na negu i nisu pogodne za početnike u baštovanstvu. Danas ćete videti da to zapravo nije tako… Ako razumete potrebe vaših orhideja, možete ih negovati bez previše problema.

Elegancija u obliku cveta

Ko ne bi želeo imati orhideju u svom dnevnom boravku i uživati u njenoj posebnoj lepoti svaki dan? Njihove prelepe boje, puno nijansi, poseban oblik cvetova, elegantan stas…

Ono što nas sprečava da odmah odjurimo do cvećare ili rasadnika je strah da su orhideje teške za negu, pogotovo kada nemamo iskustva sa sobnim biljkama. Ova reputacija orhideja nije toliko tačna. Zapravo, one su otporne i mogu trajati dugo ako im se pruže odgovarajuće pažnje. Evo šta im je potrebno.

Orhideje: Raznovrsnost vrsta

Ne možemo govoriti samo o jednoj vrsti orhideja, već o širokom spektru biljaka, neke vrlo različite međusobno. Rod obuhvata ni manje ni više nego preko 2500 različitih vrsta.

Ipak, najčešća vrsta koja se uzgaja kod kuće je Phalaenopsis ili ‘orhideja leptir’. Ovo je izdržljiva biljka i prilično jednostavna za negu, te može biti dobar izbor za početnike u održavanju sobnih biljaka.

Drugi izbori su orhideje Dendrobium, koje se ističu raznovrsnošću vrsta i boja, i Cymbidium, čije cvetanje traje vrlo dugo.

Najbolje mesto za njih

Ako ćete gajiti orhideje kao sobne biljke, morate pronaći odgovarajuće mesto gde će dobiti potrebnu svetlost i biti zaštićene od svega što im može naškoditi.

Nemojte ih stavljati blizu izvora toplote poput radijatora ili peći, i izbegavajte izloženost propuhu. Orhideje trebaju ventilaciju i čist vazduh, ali nikada u području gde ima jakih struja, jer to može značajno oštetiti biljku.

Koliko svetlosti im je potrebno?

Najbrži i najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je mnogo, ali uz nijanse. Tačno je da orhideje zahtevaju visok intenzitet svetlosti kako bi bile dobro i cvetale, ali ne direktno izložene suncu. Sunčevi zraci koji padaju direktno na njih bez filtera mogu oštetiti listove. Zato, kada je u pitanju količina svetlosti, orhideje zahtevaju srednji put: ne mrak, ali ni direktnu svetlost, već mnogo indirektne svetlosti.

Vole vlažnost vazduha

Kao dobre tropske biljke, orhideje preferiraju vlažne uslove, stoga je važno pokušati ih rekreirati kod kuće. Da biste to postigli, možete postaviti saksiju sa orhidejom na tanjir sa kamenčićima i vodom kako biste povećali vlažnost.

Takođe, možete navikavati orhideje na prskanje, ali umereno. Na primer, jednom nedeljno tokom cele godine, izbegavajući da voda dospe na cvetove.

Borjana Božić

Dmitriy Sidor/gettyimages