Jeftina nabavka biljaka za vrt: Kako ostvariti svoje baštenske snove uz minimalan trošak

by | July 13, 2023
Jeftina nabavka biljaka: Prelep vrt uz minimalan trošak

Uređenje dvorišta može biti vrlo zabavno boja ako se odlučite za cveće, zelenilo na terasi ili ukrašavanje prozorskih saksija.

Međutim, kupovina svih omiljenih biljaka može zahtevati veliku svotu novca. Ipak, moguće je imati vrt iz snova, a da pri tome ne potrošite čitavu platu. Poznavanje nekoliko osnovnih pravila prilikom kupovine biljaka može vam pomoći da uštedite novac svaki put kada želite nešto da nabavite za svoj vrt.

Jeftina nabavka biljaka za vrt: Kako ostvariti svoje baštenske snove uz minimalan trošak

Jeftina nabavka: Kako stvoriti prelep vrt bez prekomernog trošenja novca

Ako ste od onih koji gotovo svaki put kad izađu iz kuće kupe barem jednu biljku, ovi stručni saveti će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj novac namenjen baštovanstvu.

Istražite biljke pre nego što krenete u kupovinu

Kupovina pogrešnih biljaka za vaš vrt može biti veliki gubitak novca. Pre nego što krenete u kupovinu, važno je da identifikujete biljke koje se dobro razvijaju u vašem regionu i koje će uspevati na odgovarajućem svetlu i tipu zemljišta koje imate. Ovaj korak će vam pomoći da izbegnete kupovinu biljaka koje će verovatno umreti jer nisu prikladne za vašu klimu ili lokalne uslove za rast.

Jeftina nabavka: Kupujte biljke u lokalnim rasadnicima

Lokalni uzgajivači često se specijalizuju za biljke koje se dobro razvijaju u vašem području. Zbog toga oni obavljaju mnogo istraživanja, testiranja metodom pokušaja i grešaka i razgovora s ekspertima kako bi pronašli najbolje vrste i sorte. To znači da kupovina biljaka u lokalnim rasadnicima i baštenskim centrima ne samo što će rezultirati kvalitetnijim biljkama prilagođenim vašem području, već će verovatno biti i povoljnija opcija od kupovine kod velikih trgovinskih lanaca.

Vreme kupovine biljaka pažljivo

Iskusni baštovani znaju da je proleće najskuplje doba godine za kupovinu biljaka. Ali ako sačekate da prođe prolećni juriš, primetićete da mnoge biljke idu na sniženje početkom leta. Izbor može biti manji, ali ćete dobiti mnogo više za svoj novac.

Kupujte seme i manje biljke

Da, veće biljke vam pružaju trenutno zadovoljstvo, ali ako je cilj da protegnete svoj budžet za vrt, kupovina manjih veličina željenih biljaka je jedan od najboljih puteva koji možete izabrati. Možete kupiti više malih biljka po istoj ceni kao i jednu veću biljku, može potrajati jednu sezonu duže da izrastu, ali možete popuniti više prostora u vrtu za deo troškova koje biste platili za sve te veće biljke.

Takođe, skupljanje i razmnožavanje reznica, lukovica i rizoma sa postojećih biljaka je dobar način da dobijete više biljaka koje volite, a da pri tome ne morate potrošiti bogatstvo na kupovinu biljaka.

 

 


Borjana Božić

Elenathewise/gettyimages