Pet ključnih grešaka prilikom dizajniranja malog dnevnog boravka

by | November 9, 2023
Pet ključnih grešaka prilikom dizajniranja malog dnevnog boravka

Uređenje malog dnevnog boravka može biti izazovno, ali to ne znači da ne može biti funkcionalno i estetski privlačno.

Izbegnite ove greške prilikom dizajniranja malog dnevnog boravka

Nema potrebe za brigu kada se suočavate sa ograničenim prostorom u svom dnevnom boravku. Naprotiv, mali prostor pruža priliku za kreativnost i inteligentno planiranje kako bi se postigao maksimalan efekat sa minimalnim kvadratnim metrima.

Veličina ne određuje stil: Saveti za uređenje male dnevne sobe

U ovom članku ćemo istražiti ključne korake i strategije za uređenje malog dnevnog boravka, izbegavajući uobičajene greške koje mogu suziti prostor i umanjiti udobnost. Bez obzira da li želite stvoriti iluziju većeg prostora ili dodati dozu topline i intimnosti, ovi saveti će vam pomoći da pretvorite svoj mali dnevni boravak u funkcionalan i estetski prijatan prostor u kojem ćete rado provoditi vreme.

1. Izbegavanje previše malih komada nameštaja

Iako se može činiti da je korišćenje malih komada nameštaja logično, previše njih može stvoriti utisak pretrpanosti. Umesto toga, birajte nekoliko odgovarajuće veličine komada nameštaja. Na primer, umesto više stolica i sofa, razmislite o postavljanju sekcione garniture koja će bolje iskoristiti prostor.

2. Iskorišćavanje vertikalnog prostora

Kada je područje za postavljanje nameštaja ograničeno, pametno iskoristite vertikalni prostor. Police i ormarići koji se protežu uz zidove pružaju dodatni prostor za odlaganje i dekoraciju. Takođe, veštačko osvetljenje može se montirati na zidove kako bi osvetlilo prostoriju.

3. Pravilna organizacija kretanja

Osigurajte da se prostorija može lako kretati bez prepreka. Izbegavajte postavljanje nameštaja na putevima kretanja ili ispred ulaza. Pre nego što nabavite nameštaj, napravite plan rasporeda i razmislite o toku kretanja kroz prostoriju.

4. Dovoljno osvetljenja

Dobro osvetljenje može značajno uticati na osećaj prostranosti. Pokušajte da maksimalno iskoristite prirodno svetlo kroz prozore. Dodajte ogledala kako biste reflektovali svetlost i postavite lampe na strategijskim mestima kako biste osvetlili svaki kutak.

5. Izbegavanje pretrpanosti dnevnog boravka 

Zadržavanje previše stvari može učiniti da mali prostor izgleda klaustrofobično. Redovno organizujte i očistite prostoriju, izbegavajući nagomilavanje nepotrebnih predmeta. Minimalistički pristup uređenju može stvoriti osećaj otvorenosti i prostranosti.

Kombinovanjem ovih saveta, možete stvoriti funkcionalan i privlačan prostor čak i u malom dnevnom boravku. Pravilno iskorišćavanje prostora, osvetljenje i organizacija ključni su za postizanje uspešnog dizajna koji će vaš dnevni boravak učiniti udobnim i estetski privlačnim.

Evo nekoliko konkretnih ideja za uređenje male dnevne sobe:

  • Umesto velike sofe, možete koristiti nekoliko manjih fotelja ili taburea.
  • Ako imate TV, postavite ga na zid kako biste uštedeli prostor.
  • Koristite ogledala da biste reflektovali svetlost i stvorili iluziju većeg prostora.
  • Dodajte biljke za dašak zelenila i života.

Uz malo kreativnosti i truda, možete stvoriti ugodan i funkcionalan prostor čak i u maloj dnevnoj sobi.

Ideje za dekoraciju dnevne sobe: 5 zanimljivih i univarzalnih primera

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages