Ovaj stan od 55 m2 na poslednjem spratu izgleda tako šarmantno

by | April 7, 2024
Ovaj stan od 55 m2 na poslednjem spratu izgleda tako šarmantno

Dekoratorka, scenografkinja i kolekcionarka, Mari-An Dervil, pretvara ovaj stan ispod krova zgrade u model za male stanove u kojima možete raditi, živeti i uživati u svetlosti pariskog neba.

Stan od 55 m2 na poslednjem spratu:

Zamislite jedan od onih malih stanova sa sobama sa kosim plafonima, nesavršen, ali apsolutno neodoljiv. Jednim od njih, površine 55 m2, zaljubila se kolekcionarka, dekoratorka i scenografkinja Mari-An Dervil: “Dugo sam tražila i naišla sam na ovaj mali dragulj, retkost, jer je sve osim klasičan. Poslednji sprat veoma pariskog stila, ispod krova, bez pogleda, sa neverovatnom količinom prostora i obasjan svetlošću zahvaljujući krovnim prozorima i prozorima” kaže vlasnica. “Ovo mesto mi mnogo pomaže u radu, imam utisak da sam napolju, okružena svetlošću i nebom”.

Nakon što je pronašla svoj poseban raj u gradu svetlosti, Dervil je morala da potpuno renovira stan uz pomoć unutrašnjeg arhitekte Regisa Larroque-a, koji je preuredio prostor kako bi stvorio čiste volumene uprkos originalnim nesavršenostima. Danas je i dalje “komplikovan, zidovi su krivi”, kaže s osmehom, ali linije su postale čistije, a raspored je optimizovan stvaranjem otvorenog dnevnog boravka/kuhinje/studija i, s druge strane, prostora koji služi kao hodnik i garderober, “koji ne služi mnogo” osim kao luksuzni predah između glavnog prostora i spavaće sobe.

Mali stan od 55 m2 u boji slonovače

Stan je završen u blago toploj beloj boji — spavaća soba i garderober u ljubičastijem tonu — a tepih je istih umirujućih i udobnih tonova, stvarajući neutralnu osnovu za nameštaj koji je u centru Marie-An Derville-inog rada. Zidovi, sa bojom Mériguet-Carrère, imaju blago ružičasti ton koji se menja sa svetlošću. Baršunasta tekstura stvara mirnu estetiku koja kontrastira sa pečenom metalnom kaminom Ateliers Bataillard.

Kuhinja, s druge strane, ima kamen iz Italije… “Ovaj stan na poslednjem spratu ima vazdušasti osećaj slonovače, veoma je udoban, kao malena palata. Kao princezina kućica, koja podseća na dvorce iz dečjih igara koje takođe inspirišu moj rad… I ovaj prostor mi daje osećaj da mogu da se igram”.

Izabrani eklekticizam

Ovde, art deko nameštaj se miješa sa komadima iz osamdesetih godina, a Grace švedski nameštaj razgovara sa komadima iz perioda Luja XIV. Mari-An Derville takođe prikuplja dela svojih omiljenih živih umetnika, slikara Adrijena Žakela, fotografa Dominika Nabokova i Boba Kolacela i svoje rođake Laure Pruvo. Okružuje se onima koji je najviše inspirišu, sa posterima sa esencijalnim delima kao što su Kaj Tvombli, Valter de Maria i crtežima Bernara Bute de Monvel-a…

Na svom radnom stolu, ima gomilu knjiga. Skuplja ih. Poseban odnos koji je uspostavila sa galerijom Dina Vierny tokom izložbe Chez Dina Vierny, koju je organizovala i kurirala pre nekoliko meseci, bio je veliki izvor inspiracije za nju i omogućio joj je pristup važnim delima Matisea i Poljakova, koji su neko vreme deo njenog uređenja. Mari-An Derville obožava ovaj mali i šarmantni stan, malo oronul i pun krovinih prozora; “Ovo je prvo mesto koje odražava moju sliku. Takođe je prolazno mesto i tranzicija, jedva čekam da stvorim drugo, veće, koje će otvoriti novo poglavlje. Jer uvek postoje nova poglavlja… u tome i jeste ovaj posao”.


Borjana Božić

Yaroslav Litun/gettyimages

Tags: