Stan od 55 m² za izdavanje koji spaja staro i novo

by | June 4, 2024
Stan od 55 m² za izdavanje koji spaja staro i novo

Jedan od najpopularnijih zahteva mladih zakupaca jeste — nikakva „bakinina“ garnitura. Vlasnici, s druge strane, imaju posebnu naklonost prema retro detaljima i ne žele da ih se odreknu.

Stan od 55 m² za izdavanje: Kako zadržati stare elemente i prilagoditi novim stanarima?

Kako spojiti elemente sovjetske epohe i savremene trendove tako da svi budu zadovoljni? Dizajnerka Aleksandra Rasskazova je pronašla rešenje i stvorila eklektični enterijer stana za izdavanje.

  • Tip nekretnine: stan u panelnoj zgradi iz 1983. godine
  • Površina: 55 m²
  • Lokacija: Moskva, okrug Troparjovo-Nikulino
  • Stil: mid-century sa elementima skandinavskog stila
  • Osnovna ideja projekta: stvoriti moderan stan sa elementima istorije za izdavanje
  • Paleta boja: neutralna sa svetlim akcentima

„Naručioci, zreli bračni par, već dugo žive van grada, ali prema svom prvom stanu i dalje gaje topla osećanja. Želeli su da unesu novi život u njega kako bi ga izdavali“, kaže autorka projekta Aleksandra Rasskazova.

Stan od 55 m² za izdavanje: Upoznavanje sa procesom preuređenja

„Kada sam prvi put videla ovaj stan, delovao mi je tesno i tamno, želela sam da proširim otvore i pustim što više svetla i vazduha. Napravili smo malu prepravku, koja nije dotakla noseće zidove: spojili smo dnevnu sobu sa predsobljem, postavljajući širok vrataški otvor sa nadsvetlom, i kupatilo sa WC-om, a takođe smo opremili i garderobu.“

„Zidovi su odlučeni da budu svetli, gotovo beli, jer su idealna pozadina za svetle akcente u vidu nameštaja, dekoracije i umetnosti. Mekana sofa boje senfa, crno-beli tepih na podu i slika „Turnir u Garrosu“ dodali su dinamiku monohromatskom prostoru dnevne sobe. A vintage stolica od savijenog bukovog drveta kod radnog stola i „bakina“ fotelja uneli su onu nostalgičnu notu koja je bila važna za naručioce.“

„Tamno-sivi frontovi ormara u kuhinji savršeno se slažu sa presvlakama stolica u dubokoj vinskoj boji. Stolice su čuvane ovde još od 1980-ih godina, ali su za projekat prošle kompletnu restauraciju i obučene su u elegantnu baršunastu tkaninu.“

„Da bismo povećali površinu kupatila, spojili smo ga sa WC-om i postavili prostran tuš sa širokom komodom ispod lavaboa. Strogoća i funkcionalnost su ovde naglašeni kombinacijom sitne crne mozaik pločice na podu i bele kvadratne pločice na zidovima sa kontrastnim tamnim fugama.“

 

Borjana Božić

Gayrat Tolibov/gettyimages

Tags: