Minimalistički enterijer malog stana: Kako da prostor izgleda mnogo veće

by | April 3, 2024
Minimalistički enterijer malog stana: Kako da prostor izgleda mnogo veće

Minimalistički enterijer malog stana u Oslu koji podseća na romantični film: osvetljen severnom svetlošću koja probija kroz poligonalni prozor, mali tavan koji se pretvara u organski prostor pun šarma.

Minimalistički enterijer malog stana čini da enterijer izgleda veće

Renoviranje je rezultat saradnje developerske kompanije Predio i ukrajinskog arhitektonskog studija IK-arhitekte.

Unutra i spolja

Jedan od ciljeva tima bio je stvoriti funkcionalan i ugodan prostor u ovoj minimalističkoj kući u Oslu u kojem bi stanovnici mogli dodati lične dodatke kako bi zagrijali enterijere. Donji nivo stana, raspoređen na dva nivoa, podeljen je na dva glavna područja: javni (sa ulazom i kuhinjsko-dnevnim boravkom) i privatni (sa dve spavaće sobe i kupatilom).

U centru gornjeg nivoa nalazi se galerija – prostor za sedenje i spoljna terasa sa neverovatnim pogledom na grad i fjord, koji je u lepom vremenu pogodan za roštiljanje i večeri u društvu. “Renoviranje potkrovlja bilo je potpuno”, objašnjava Ekaterina Jarova iz IK-arhitekata: “Početno nije bilo mesta ni za jednu od onih kućica za lutke koje Norvežani vole, ali podizanjem krova stvorili smo ceo stan”.

Severna svetlost

Poligonalni prozor ključni je arhitektonski element stana: svojim oblikom ne samo da dodaje jedinstvenost i sofisticiranost prostoru, već takođe propušta puno prirodne svetlosti. Ali to nije sve: ovaj prozor pruža neverovatan pogled na istorijski centar grada i moderni stambeni kvart u kojem se zgrada nalazi.

U projektu HG-31 velika pažnja posvećena je upotrebi prirodnih materijala, poput parketa i drvenih elemenata, koji zagrevaju stan: “Sav nameštaj i drvene obloge izrađeni su od hrasta, koji ima topliju boju od tipičnih skandinavskih izbora, koji preferiraju brezu i izbeljene esencije, i stvara kontinuitet”, komentariše Ekaterina Jarova.

“Naš studio ima puno iskustva u pretvaranju stambenih prostora gde ima malo prostora, ali u ovoj minimalističkoj kući bilo je kao igranje s Lego kockama: sve je bilo dizajnirano do milimetra”. Nameštaj – malo toga – izrađen je po meri od čeških majstora. Oni koji će ovde živeti moći će dodati svoj lični dodir, ali kuća je već savršena ovako, u svom visokokvalitetnom minimalizmu. Ovaj projekat nije samo primer visoke kvalitete, već i ostvarenje želje za poboljšanjem kvaliteta života u gradovima kroz održivi razvoj i poboljšanje dizajna i funkcionalnosti stambenih objekata.

Minimalistički enterijer malog stana čini život organizovanijim

Poboljšanje kvaliteta života u gradovima prvi je cilj developerske kompanije Predio. Kako? Kroz održivi razvoj koji koristi i obnavlja postojeće zgrade u srcu gradova čineći ih prilagođenima današnjim potrebama. Ukrajinski arhitektonski studio IK-arhitekte sarađuje s Prediom već nekoliko godina. Projekat HG-31 proistekao je iz njihove saradnje.

 


Borjana Božić