Veličanstvena vila na jezeru Komo

by | December 26, 2023
Veličanstvena vila na jezeru Komo

Veličanstvena vila s slavnom prošlošću dominira nad jezerom Komo i pleni pažnju hipnotičkom igrom svetla koje se ogleda na mirnim vodama jezera.

Veličanstvena vila na još lepšoj lokaciji

Sve oko nas je mir i spokoj, kao da smo čarolijom prebačeni u bajkoviti svet. Ali nismo među stranicama romantičnog remek-dela: pred nama sija najnoviji projekat švajcarske dizajnerke enterijera Ine Rinderknecht, zanimljiv rad koji odaje počast istorijskim korenima lokacije i prirodi koja je okružuje, svedočeći o savršenom stapanju prošlosti i sadašnjosti.

Vila Savoja, vremenski projekat

Izgrađena sredinom 19. veka na parceli od 750m2, Vila Savoja se ponosi prelepim vrtovima, bazenom i spoljnom kuhinjom. Ina, privučena lepotom i istorijom zgrade, preuzela je restauraciju u saradnji sa arhitektonskim studijem Fabio Bianchi, odgovornim za arhitektonsku transformaciju. Odgovorna za dizajn enterijera, švajcarska profesionalna je pažljivo brinula o svakom aspektu, od rasporeda do izbora materijala, od izbora nameštaja do pažljive obrade dodataka.

Ova vila na jezeru Komo okružena je prelepim zelenim površinama dizajniranim od strane pejzažnog dizajnera Marije Silvije Đuleti Cemak. Južni vrt zrači istorijskim šarmom, gotovo kao pozadina za zadivljujući portret, dok severni obuhvata savremeni duh sa novim dodatkom od čelika i stakla, elegantnom metalnom pergolom i podignutim bazenom. Inino tim je takođe stvorio spoljnu kuhinju od kamena i tikovine.

Veličanstvena vila i savremeni detalji

Inina kreativna vizija inspirisana je originalnom veličanstvenošću vile, a dizajnerski koncept se vrti oko poštovanja i očuvanja originalnih karakteristika, istovremeno prožimajući dom savremenim senzibilitetom i ukusom. Ovaj promišljeni pristup doveo je do projekta punog slojeva, sa mozaik podovima, unutrašnjim staklenim vratima i obnavljanjem originalne palete boja kroz pažljivu restauraciju koju su sproveli stručnjaci.

Prizemlje vile je konkretan svedok vremenske elegancije. Tri glavne sobe imaju originalne podove, svaka od kojih je ukrašena jedinstvenim mozaik rozetama. Paleta uključuje tamnozelene, beli Carrara i crveni Levanto kamen, zajedno sa losos-roze spoljašnjim stukom.

Velika kuhinja je nastala spajanjem dve sobe, stvarajući prostor sa svodom visokim 3,5 metra. Prostor uključuje kuhinjske elemente rađene po meri, obojene u nežnim nijansama zelenog drveta, zahvaljujući saradnji sa Schotten & Hansen i njihovom šarenilu drveta. Elementi kuhinje, visoki kako bi istakli fokalnu tačku prostorije, okviruju impresivan 4,4 metra dug otok od mermera Calacatta Arni, sa valovitim šarama i zelenim i bež žilama, detalji koji su dobro isticani bronzanim vratima na donjim nivoima.

Na prizemlju su takođe stvoreni novi podovi, sastavljeni od jednostavnih belih kamenova, koji pružaju savremenu, ali klasičnu atmosferu. Tradicionalni mozaik ukrasnih ivica spaja ove podove sa originalnim podom. Mozaik cveća, inspirisan istorijom vile, je ponavljajući motiv širom kuće, ukrašavajući posteljinu čak i ulaznu kapiju, tkaći suptilnu priču koja se odvija u svakom kutku imanja.

Prava dragocenost na jezeru Komo

Niže, na nivou jezera, nalazimo ono što je nekada služilo kao privezište za brodove. Studio Fabio Bianchi je kroz pažljivu renovaciju pretvorio dva od tih dokova u zatvoreni bazen, teretanu i wellness prostor, ostavljajući dodatni prostor za brodove. Kamene i opeke svodove čine pozadinu dobro opremljenog prostora za opuštanje. Unutrašnji bazen i tursko kupatilo, obloženi kamenom Verde Esmeralda, odražavaju boje koje se ogledaju na površini jezera i kontrastiraju sa temeljnim kamenom zida otkrivenim tokom iskopavanja.

Borjana Božić

Marion Rault/gettyimages

Tags: