Istorijski pregled stolica: Ovo su ikone dizajna

by | July 19, 2023
Istorijski pregled stolica: Ovo su ikone dizajna

Stolica je bez sumnje jedan od najčešće reinterpretiranih dizajnerskih objekata. Njeno poreklo datira iz davnina kao simbol društvenog statusa.

Razvoj industrije: Povest moderne stolčeve industrije počinje s početkom industrializacije. Prvi klappbare Regiestuhl, nosivi stolci koji su se koristili u vojsci i crkvi, iznedrili su klasične stolice koje su svojstvene Jugendstil i Arts and Crafts periodu. Sa dolaskom industrializacije, nove tehnologije i materijali doprineli su dramatičnim promenama u tome kako se stolica koncipira i oblikuje.

Raznolikost stolica i prilagodljivost potrebama

Danas postoji neverovatan broj različitih tipova stolica, a svaka od njih zadovoljava određene potrebe. Promene u načinu života i rada su uticale na dizajn stolica, s naglaskom na ergonomiju.

Baštenske stolice: Najbolji modeli u ponudi salona nameštaja

Ikone dizajna: Pregled stolica koje su obeležile istoriju

„45 Chair“ (Finn Juhl) – Ikona danskog dizajna, „45 Chair“ predstavlja remek delo elegancije i funkcionalnosti, a i dalje se proizvodi u raznim varijantama.

Adirondack Chair – Ovu ikoničnu stolicu za otvoreni prostor osmislio je Thomas Lee 1903. godine i postala je sinonim za opuštenost i komfor.

„Barcelona“-Sessel (Lilly Reich & Ludwig Mies van der Rohe) – Ovu elegantnu stolicu osmislio je arhitekta Ludwig Mies van der Rohe i njegova asistentkinja Lilly Reich, a dizajnirana je za nemački paviljon na Svetskoj izložbi 1929. godine u Barseloni.

Bugholz-Stuhl – Pionirski dizajn stolice Michaela Thoneta koji je 1859. godine predstavio prvi stolac od savijenog drveta, što je otvorilo vrata stvaranju drugih popularnih stolaca tog tipa.

Freischwinger – Inovativna stolica Mart Stama s jednim ili dva nogara, popularna kao jednostavan i elegantan komad Bauhaus-dizajna.

Regiestuhl – Prepoznatljiva stolica s niskim naslonom, nekada povezana s filmskom industrijom i danas prilagodljiva raznim prostorima.

„Eames Lounge Chair“ (Charles & Ray Eames) – Ikona modernog dizajna koju su osmislili Charles i Ray Eames, spaja luksuz i eleganciju.

„Egg Chair“ (Arne Jacobsen) – Ikonična stolica s jajastim oblikom, delo danskog arhitekte Arne Jacobsena, predstavlja spoj modernog stila i udobnosti.

„Ghost Chair“ (Philippe Starck) – Transparentna stolica od polikarbonata, inspirisan klasičnim dizajnom Louis XVI stolice.

Od klasičnih ikona preko inovativnih modernih komada, dizajn stolica se neprestano razvija i prilagođava potrebama i trendovima. U današnjem globalizovanom svetu, stolice su postale prepoznatljivi znaci kulture i identiteta različitih naroda i kreativnih umetnika. Bez sumnje, stolice će i dalje ostati ključni elementi u dizajnu enterijera i eksterijera, čineći naš život udobnijim i lepšim.

Stolice za trpezariju: najbolje u ponudi


Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages