Lukovice koje treba posaditi na jesen za lep prolećni vrt

by | October 9, 2024
Lukovice koje treba posaditi na jesen za lep prolećni vrt

Jesen je vreme kada se priroda polako povlači i priprema za zimski san, ali u vrtu je to idealan trenutak da započnemo pripreme za buđenje proleća. Sada je vreme za sadnju prolećnih lukovica koje će, kada zima prođe, ulepšati vaš vrt svojim bojama i mirisima.

Lukovice koje treba posaditi na jesen

U nastavku saznajte koje su to najlepše vrste lukovica koje treba posaditi na jesen, kako bi vaš vrt već početkom proleća zablistao.

1. Visibaba – prvi vesnik proleća

Visibaba je među prvim cvetovima koji će se pojaviti, čak i pre nego što sneg potpuno nestane. Njene bele, nežne zvonaste cvetove možete očekivati od januara do marta. Ovaj cvet voli polusenku i vlažnija zemljišta tokom leta, dok zimi preferira dobro drenirano tlo. Da biste postigli najbolji efekat, sadite ih u grupama od 50 lukovica po kvadratnom metru, na dubini od 5 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Krokus – delikatan i šarmantan cvet

Krokusi cvetaju vrlo rano, čak i pre nego što zima u potpunosti prođe. Njihova cvetna paleta varira od bele, ljubičaste do žute boje. Sadite ih u grupama od najmanje pet lukovica na sunčanom mestu i u dobro dreniranom tlu. Takođe su idealni za sadnju u saksijama ili žardinjerama, gde ih možete kombinovati s drugim vrstama. Posadite ih na dubini od 10 cm.

3. Hionodoksa – zvezdasti tepih u vašem vrtu

Poznata i kao „Slava snega“, hionodoksa stvara predivne tepihe od plavih, belih ili ružičastih cvetova u periodu od februara do aprila. Ovi cvetovi vole sunce ili polusenku i preferiraju lagana, plodna i propusna zemljišta. Sadite ih na dubini od 5 cm. Idealne su za područja s hladnijom klimom, dok u toplijim krajevima možda neće cvetati tako bogato.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Prolećne anemone – nežne i šarene

Anemone cvetaju već od ranog proleća, donoseći živopisne nijanse bele, crvene, ružičaste i plave boje. Ove lukovice najbolje uspevaju na sunčanim ili polusenovitim mestima, u bogatom i vlažnom, ali dobro dreniranom tlu. Imajte na umu da anemone ne vole krečnjačko zemljište. Lukovice sadite na dubini od 5-6 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Lukovice zumbula – mirisna prolećna lepota

Zumbuli su jedan od najpoznatijih simbola proleća. Njihovi gusti cvetovi u prelepim nijansama roze, plave, bele i ljubičaste cvetaju od marta do aprila. Zumbuli vole sunčane pozicije ili blagu polusenku, a tlo mora biti dobro drenirano. Sadite ih na dubini od 8 cm. Ako želite da uživate u njihovim cvetovima i mirisu u zatvorenom prostoru, možete ih forsirati da procvetaju ranije, u zimskim mesecima.

6. Narcis – svetlost u vašem vrtu

Narcisi, poznati i kao žuti vesnici proleća, cvetaju od februara i donose osvežavajuće žute i bele tonove u vrt. Postoji mnogo varijacija ovog cveta, a najbolje uspevaju na sunčanim ili polusenovitim mestima. Narcisi su vrlo prilagodljivi i uspevaju u gotovo svim tipovima zemljišta. Lukovice sadite u grupama od 5 ili više, na dubini od 10 cm, za bogatiji cvetni prikaz.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Allium – grafička lepota proleća

Allium, poznat i kao ukrasni luk, dolazi u mnogim varijantama koje mogu rasti od 20 cm do čak 1,5 m visine. Njegovi cvetovi su obično ljubičaste boje i stvaraju veličanstvene cvetne kugle koje mogu dominirati u vrtu. Allium voli sunce i dobro drenirano tlo, a lukovice je najbolje posaditi pre kraja oktobra, na dubini od 10-15 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

Sadnja ovih lukovica u jesen osiguraće vam predivan vrt u proleće. Odaberite one koje najviše odgovaraju vašim klimatskim uslovima i ličnim preferencijama, i uživajte u cvetnom spektaklu čim zima prođe!


Olga Peshkova/gettyimages