Trend analize boja: Koja je “sezona boja” u vašem domu?

by | August 2, 2024
Trend analize boja: Koja je

Da li znate šta je trend analize boja? To se na neki način odnosi na boje koje vam prijaju i koje vas opuštaju. Može da se odnosi na garderobu, ali i na uređenje doma.

Trend analize boja  jedan od najvećih trendova na TikTok-u. Ali čak i ako niste na platformi, možda ste upoznati sa njom. Ova metoda se koristi decenijama da bi se odredile boje koje najviše dopunjuju ten pojedinca, pomažući u njihovom izboru odeće, boje kose, šminke, nakita i dodataka. Poznavanje lične palete boja će vam pomoći da kreirate elegantnu odeću, osećate se samopouzdano, napravite efikasnu garderobu, uštedite novac na kupovini i izgledate najbolje u svemu što nosite.

Šta je trend analize boja?

Iako svako može imati koristi od analize boja, posebno je korisno ako smatrate da vaša trenutna garderoba ne ide uz boju vaše kose ili tena.  Takođe je korisno za razvoj prepoznatljive estetike koja olakšava kupovinu i oblačenje. Ali da li se analiza boja može primeniti i na vaš dom? Evo šta misle stručnjaci.

Članak se nastavlja posle reklama

Trend analize boja: Koje ste godišnje doba?

Za analize boja, obično ste u jednom od četiri godišnja doba: zima, proleće, leto i jesen. Međutim, suprotno popularnom verovanju – svaka sezona zapravo može nositi svaku boju. Na primer, svako ima svoju nijasu crvene boje u kojoj izgleda neverovatno. Ljudi su apsolutno zadivljeni razlikom koju prava nijansa može da napravi!

Kako da primenite analizu boja u svom domu?

Čak i ako nikada niste imali profesionalnu analizu boja, verovatno znate kakav je osećaj kada pronađete boju u kojoj se osećate zaista dobro. Principi analize boja mogu se primeniti i na ukrašavanje. Postoje dva načina da se to uradi:

Prvi način je da jednostavno uključite paletu boja vaše lične sezone boja u svoj dom. Na primer, to može da bude i boja garderobe koju volite. Te boje vam jednostavno odgovaraju i to je usklađenost koju možete da osetite.

Članak se nastavlja posle reklama

Trend analize boja

 Takođe možete koristiti principe analize boja uzimajući u obzir raspoloženje i energiju svake sobe. Na primer, različite boje izazivaju različite emocije i mogu uticati na energiju sobe. Koristite boje iz svoje sezone koje su u skladu sa onim kako želite da se svaka soba oseća. Na primer, spavaća soba bi mogla imati koristi od smirujućih boja, dok bi radna soba ili kućna kancelarija mogli da se odlikuju energičnijim nijansama.

Članak se nastavlja posle reklama

Imajte na umu prirodno svetlo

Ako planirate da koristite analizu boja za ukrašavanje vašeg doma, svoje odluke zasnivajte na prirodnom svetlu u prostoriji. Boje mogu izgledati drugačije pod prirodnom svetlošću u odnosu na veštačko. Ako vas privlače smele ili živopisne boje, razmislite o balansiranju neutralnih tonova kako biste sprečili da se prostor oseća neodoljivo.

Neutralne boje poput bele, bež ili sive mogu delovati kao pozadina ili osnova za prikazivanje smelijih akcentnih boja. Koristite akcentne boje da biste dodali ličnost i stil svom kućnom dekoru. To može biti kroz jastuke, prostirke, umetnička dela ili druge ukrasne dodatke.

Članak se nastavlja posle reklama

Trend analize boja

Sobe sa dovoljno prirodnog svetla generalno mogu efikasnije da podnesu smelije boje. Međutim, nemojte se plašiti da stavite smele ili tamnije boje u malim prostorima kako bih stvorio udoban prostor koji podseća na kutiju za nakit.

Članak se nastavlja posle reklama

Uskladite sa nameštajem

Prilikom odabira boja uzmete u obzir postojeći nameštaj, podove i druge trajne elemente u vašem domu. Želite da se boje međusobno dopunjuju i stvaraju kohezivan izgled u celom prostoru. Istražite različite šeme boja kao što su monohromatske ili komplementarne. Svaka šema nudi drugačiji nivo kontrasta i harmonije između boja.

Pre nego što se posvetite šemi boja, uvek testirajte uzorke boje na zidovima da vidite kako izgledaju u različitim uslovima osvetljenja tokom dana da biste bili sigurni da vam se sviđa kako izgledaju nijansa kako svetlost varira.


KatarzynaBialasiewicz; JZhuk; hemul75 / gettyimages.com

Tags: