Top 5 grešaka u odabiru boja za stan koje svi prave i kako ih popraviti

by | May 7, 2024
Top 5 grešaka u odabiru boja za stan koje svi prave i kako ih popraviti

Odlučili ste da unesete novu boju u svoj dom svežim slojem farbe. Svaka čast! Ali pre nego što počnete sa farbanjem ili kupovinom novog nameštaja, pogledajte nekoliko najčešćih grešaka u odabiru boja koje ljudi često prave.

5 grešaka u odabiru boja za stan

Nepoštovanje svetla

Osvetljenje ima ogroman uticaj na to kako boja izgleda i oseća se u prostoriji. Ako ne uzmete u obzir kako osvetljenje prostorije utiče na boju koju ste odabrali, postoji velika šansa da ćete završiti sa bojom koja je vrlo različita od one koju ste prvobitno zamislili. Ova greška se lako može izbeći sa malo pripreme.

Pre nego što odaberete boju, pronađite nekoliko uzoraka boja koje vam se dopadaju i postavite ih na različita mesta u sobi. Posmatrajte kako svetlo utiče na uzorke tokom dana. Možda ćete primetiti da se boje uzoraka ispostave svetlije ili tamnije nego što želite za tu sobu. U ovom trenutku je mnogo lakše zameniti uzorke boja drugim opcijama nego ponovo raditi čitavu sobu od početka.

Zaboravljanje ravnoteže

Kada se suočavate sa više boja u sobi, pronalaženje prave ravnoteže između njih je ključno. Postoji mesto gde su hrabre boje istaknute, ali postoji i mesto gde neutralne boje pružaju priliku očima da odmore. Ako imate previše bilo koje od njih, riskirate da soba postane ili previše stimulativna ili previše dosadna. Samo trebate pronaći srećnu sredinu.

Na sreću, postoji jednostavan trik koji vam može pomoći. Pozdravite pravilo 10/30/60. Ovo pravilo određuje koja je procenat sobe zauzeta svakom nijansom u vašoj paleti boja. Prvih 60% je vaša osnovna boja i obično je neutralna nijansa. Sledećih 30% je vaša sekundarna boja (poznata i kao ta srećna sredina), a poslednjih 10% je vaša akcentna boja, koja je hrabrija nijansa.

Dizajniranje svake sobe odvojeno

Na prvi pogled, može se činiti logičnim tretirati svaku sobu u svom domu kao svoju zasebnu celinu. Ipak, ispostavlja se da je mnogo bolja ideja razmišljati o svom domu – ili barem svakom nivou – kao jednoj kohezivnoj celini i dizajnirati svoj dom sa jedinstvom na umu.

Ako ste se ikada pitali zašto modeli kuća i profesionalno dizajnirani prostori uvek deluju tako skladno, to je zbog kohezije. Svaka soba u tim prostorima deli sličnu paletu boja. Kao rezultat toga, sve se savršeno uklapa.

Pokušajte uraditi istu stvar u svom domu. Počnite uspostavljanjem neke vrste harmonije boja između susednih soba. Kada budete spremni da idete korak dalje, razmislite o tome da idete za jednim koherentnim izgledom kroz ceo prostor.

Izostavljanje kontrasta boja za stan

Prava količina kontrasta boja u sobi može pomoći određenim elementima sobe da se više istaknu, posebno sitnice. Kada imate premalo kontrasta, riskirate da soba postane previše dosadna i uniformna. Boje koje su previše slične jedna drugoj počinju da dosađuju oku i nijedan od dizajnerskih elemenata zaista ne dolazi do izražaja. To nije veliki problem – lako se rešava. Jednostavno dodajte malo kontrasta da biste sobi dali malo više vizuelnog interesa. Pokušajte dodati upadljivu akcentnu boju kroz dodatke u sobi ili ubacite hrabri print ili uzorak u mešavinu.

Nepoštovanje atmosfere sobe

Čitanje sobe nije ekskluzivno za društvene situacije. Važno je znati tačno kako želite da se soba oseća pre nego što počnete dodavati novu boju ili nameštaj. Verovatno ćete biti u ili blizu te sobe svakodnevno, pa se pobrinite da odaberete boje koje postavljaju ton koji želite za tu sobu.

Uzmite trenutak da sednete u sobu i razmislite o kakvom vibru želite da soba pruži. Ako je to soba za zabavu kao što su dnevna soba ili trpezarija, razmislite o tome kako želite da se gosti osećaju u sobi.


Borjana Božić

Tgordievskaya/gettyimages