Kako postaviti sto za svaku priliku: Jednostavan i koristan vodič

by | June 24, 2024
Kako postaviti sto za svaku priliku: Jednostavan i koristan vodič

Iako postoje određeni protokoli za osnovno, ležerno i formalno postavljanje stola, postoji i određena fleksibilnost. Budite kreativni u zavisnosti od stvari koje već posedujete i onoga što ćete služiti. Za formalno postavljanje stola, nije potrebno uključiti sve komade navedene ispod, već samo one koji odgovaraju jelima koja ćete služiti.

Opšte smernice za postavljanje stola

Uopšteno, pribor za jelo treba biti postavljen prema redosledu korišćenja, uvek od spolja ka unutra. Pazite na jednaku udaljenost između predmeta i vodite računa da svi vaši postavke stola budu u istoj ravni (na primer, čaše za piće kod svake postavke treba da budu poravnate jedna sa drugom).

Osnovno postavljanje stola

Osnovno postavljanje stola je ono što ćete verovatno koristiti za porodične večere tokom nedelje i vrlo ležerna okupljanja.

Šta vam je potrebno:

  • Pribor za jelo: Viljuška za večeru, nož za večeru, kašika (opciono)
  • Posuđe: Tanjir za večeru, čaša za piće
  • Tekstil: Salveta, podmetač (opciono)

Kako postaviti:

Članak se nastavlja posle reklama

  • Stavite tanjir za večeru u centar podmetača, ako ga koristite.
  • Salveta ide levo od tanjira, a viljuška se postavlja na nju.
  • Nož i kašika idu desno od tanjira, s tim da sečivo noža bude okrenuto ka tanjiru, a kašika (ako je koristite) desno od noža.
  • Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni deo postavke, odmah iznad tanjira ali između njega i noža.

Ležerno postavljanje stola

Za malo svečanije prilike potrebno je unapređenje osnovne postavke stola. Rođendanske proslave, ručkovi i ležerne večere su savršene za ovakvu postavku koja je skromnija, ali ipak posebna.

Šta vam je potrebno:

  • Počnite sa osnovnim postavkama stola, zatim dodajte sledeće:
  • Pribor za jelo: Viljuška za salatu, kašika za supu
  • Posuđe: Čaša za vino, činija za supu, tanjir za salatu
  • Posteljina: Trkač za sto (opciono), stolnjak (opciono)

Kako postaviti sto:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Uz sve elemente osnovne postavke stola, potrebno je samo nekoliko dodataka za prelazak na ležernu postavku.
  • Stavite viljušku za salatu levo od viljuške za večeru.
  • Stavite kašiku za supu desno od kašike za večeru.
  • Čaša za vino ide odmah iznad čaše za vodu i desno.
  • Stavite činiju za supu na tanjir za salatu, zatim postavite tu gomilu na tanjir za večeru.

Formalno postavljanje stola

Kada imate večeru kod kuće i planirate da služite više od tri jela, pozvaćete se na formalno postavljanje stola. Takođe ćete naići na ovu vrstu postavke u restoranima gde se služe višestruki obroci.

Šta vam je potrebno:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Počnite sa ležernim postavkama stola, zatim dodajte sledeće:
  • Pribor za jelo: Kašika za desert, viljuška za desert, nož za maslac, viljuška za ribu (opciono), nož za ribu (opciono), viljuška za ostrige (opciono)
  • Posuđe: Tanjir za hleb, podmetač
  • Čaše: Čaša za šeri (opciono), čaša za šampanjac (opciono)
  • Ostalo: So i biber, držač/ kartica sa imenom

Kako postaviti sto:

  • Sa ležernom postavkom stola, počnite graditi formalni sto postavljanjem podmetača ispod tanjira za večeru, tanjira za salatu i činije za supu.
  • Tanjir za hleb ide odmah iznad viljušaka.
  • Nož za hleb postavlja se dijagonalno na tanjir za hleb sa drškom desno i sečivom okrenutim nadole.

Dodatni pribor za jelo:

  • Kada su u pitanju opcionalni pribor za jelo kao što su viljuška za ribu, nož za ribu i viljuška za ostrige, imajte na umu da se ovi predmeti koriste samo ako su planirani deo vašeg obroka. Ako je tako, sledite ove smernice:
  • Stavite viljušku za ribu levo od viljuške za večeru.
  • Stavite nož za ribu između kašike za supu i noža za glavno jelo.
  • Završite redosled pribora viljuškom za ostrige skroz desno, odmah pored kašike za supu.

Dodatne čaše:

  • Ako služite šeri ili šampanjac, ove dve čaše će se postaviti u prethodno određeni deo za piće u gornjem desnom delu postavke.
  • Stavite čašu za šampanjac odmah ispod čaše za vodu i levo od čaše za vino.
  • Stavite čašu za šeri odmah iznad čaše za vino i desno od čaše za vodu.

Predmeti za desert:

  • U restoranima, ovaj pribor se obično donosi neposredno pre nego što se desert posluži, tako da obično nisu već na stolu kada ste prvi put poseli.
  • Stavite kašiku za desert horizontalno iznad tanjira sa drškom okrenutom desno.
  • Ako koristite viljušku za desert, stavite je paralelno iznad kašike sa drškom okrenutom levo.


MDV Edwards/gettyimages

Tags: