Uređenje enterijera: 5 najčešćih grešaka koje treba da izbegavate

by | February 12, 2023
Uređenje enterijera

Istina je da uređenje enterijera ume biti izazovno ali ponekad treba izaći iz svoje zone komfora i dati prostoru autentičan stil i pečat.

Uređenje enterijera: 5 najčešćih grešaka

Uređenje enterijera različitim završnicama

Mešavina različitih elemenata i završnica na kraju može da izgleda previše kič. Izbegavajte suviše raznolikosti u boji zidova, dizajnu tapeta ili čak u vrstama drveta. Idealno je održati vizuelnu jednoličnost i svedenost. Čak i ukoliko su završnice drugačije, one treba da se međusobno uklapaju i nadopunjuju.

Nameštaj sa brojnim detaljima i teksturama

Naročito ukoliko je prostorija manja, nameštaj koji je suviše obrađen, ima reljefne završnice i šarenolike detalje može vizuelno smanjiti prostor. Zbog toga je idealno koristiti minimalistički nameštaj jednostavnog dizajna.

Uređenje enterijera sa suviše ili premalo boja

Ako se plašite da ne napravite greške, idealno je da koristite tri nijanse boje u istom okruženju, uzimajući u obzir zidove, nameštaj i predmete – čak i biljke. Možete se igrati teksturama i različitim završnicama kako bi prostor delovao zanimljivije. Ali što više, ili čak manje, boja koristite, to je teže pogoditi kompoziciju.

Ne usuđujete se da kombinujete nespojivo

Enterijer je nešto živo i ne mora sve da se poklopi savršeno. Zanimljivo je ući u kuću koja ne liči na salon, ima efektan nameštaj, odiše porodičnom tradicijom ili je inspirisana egzotičnom destinacijom. Nema potrebe da sve dnevne sobe liče jedna na drugu jer je čar u jedinstvenosti i priči koju prostor ima.

Plašite se promene

Mnogi ljudi se plaše da promene, preferiraju sigurnije opcije i na kraju završe sa renoviranim prostorom koji je gotovo u istom stilu. Odaberite komade nameštaja u živopisnim bojama, eksperimentišite sa završnicom zidova i učinite prostor autentičnim.

Praćenje trenda nije uvek rešenje koje treba da pratimo jer svaki prostor treba da ima dozu jedinstvenosti u kojoj i jeste čar. Napravite svoj lični stil koji ćete primeniti na uređenje vašeg enterijera.

 

Miljana Momirović

Victoriia Kovalchuk/GettyImagesPlus