Ombre tehnika: Nežno nijansiranje za prijatan ambijent

by | 24 maja, 2023
Ombre tehnika: Nežno nijansiranje za prijatan ambijent

Reč ombre izvedena je iz francuske reči ombrer, što znači nijansirati ili senčiti. Lepota i fleksibilnost ombre tehnike leže u primeni i konačnom izgledu. To je savršeno nesavršena umetnička forma – ne postoji pravilan ili pogrešan način primene sve dok je konačni rezultat postepeno nijansiranje.

Ombre tehnika u vašem domu

Ombre tehnika bojenja nastala je u Evropi pre Građanskog rata, i njome se ukrašavala posteljina i kućni tekstil. Neko vreme ombre je bio zaboravljen, da bi se u poslednjih nekoliko godina vratio na velika vrata pa i ne čudi što u prodavnicama možemo naći raznorazne stvari za oopremanje enterijera bojene upravo ovom tehnikom.

Ombre unosi opušteni boemski šik u dekor doma, mada može da izgleda i sofisticirano i elegantno. Nije ograničen samo na zidove – uzimajući u obzir njegovu trenutnu popularnost, ovo postepeno nijansiranje boja često se viđa na kućnom tekstilu.

Potreban materijal: Zaštitna traka, valjak za bojenje, 2 četkice za bojenje, metar, olovka, libela, 2 posude za boje, tri boje po želji – svetla, srednja i tamna

Postupak:

  • Odaberite tri različite nijanse iste ili različitih boja, ali gledajte da jedna bude vrlo svetla, jedna srednja i jedna tamna.
  • Pripremite zid za bojenje i trakom oblepite delove koje je potrebno zaštititi.
  • Pomoću valjka ceo zid obojite u najsvetliju odabranu nijansu.
  • Kada se taj osnovni premaz osuši, visinu zida podelite na tri jednaka horizontalna segmenta i označite ih olovkom.
  • Gornji deo pređite još jednom najsvetlijom nijansom, potom nanesite srednju nijansu u središnje polje a najtamniju na donji zida pritom ostavljajući oko 30 cm prostora između dva susedna polja.
  • U čistoj posudici za boje pomešajte najsvjetliju i srednje tamnu nijansu u razmeri 50:50. Izmešanu boju nanesite na 30-ak centimetara zida koji se nalazi između područja najsvjetlije i srednje tamne boje kako biste ih spojili.
  • Uzmite suvu četkicu za bojenje i, držeći je pod uglom, brzo razmažite boju kako biste u potpunosti spojili ta dva dela zida, stopili boje i dobili prirodni prelaz od svetlije ka malo tamnijoj nijansi.
  • U novoj posudici za boje pomešajte srednje tamnu i najtamniju boju u razmeri 50:50. Nanesite boju na donjih 30-ak cm zida kako biste spojili područje najtamnije i srednje tamne boje. Suvom četkicom počnite da spajate boje.
  • Na kraju četkom pređite preko sva tri područja dok ne ostvarite željeni nivo ombre efekta na celom zidu.

Ombre tehnika: Novi život starih stvari

Ombre načinom bojenja možete da oživite stare i dotrajale ramove za fotografije, saksije za cveće učinite atraktivnijim, napravite interesantan niz jednoobraznih vaza u različitim bojama, osvežite izgled kutija i korpica u kojima držite raznorazne sitnice.

 

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages