Udobnost u fokusu: Pripremite dom za jesenju sezonu

by | October 8, 2023
Udobnost u fokusu: Pripremite dom za jesenju sezonu

Ideje za udobnu sobu trenutno su u centru pažnje – i to s razlogom. 

Udobnost u fokusu: Saveti za uređenje doma

Ako želite implementirati neke od ovih udobnih ideja u vlastiti dom, odabrali smo ključne aspekte udobnog uređenja enterijera. Ovi praktični saveti i ideje stručnjaka osiguraće da vaš dom odražava elegantan i moderan estetski dojam, istovremeno zadržavajući suvremen i nenametljiv šarm.

Da biste stvorili udobnu sobu ili kutak koji će umiriti vašu dušu, morate početi s osnovama. Neutralna ili tamna shema prostora inspirativna je i dodaje dubinu udobnom dekoru. Važno je razmotriti teksturu, bilo putem uzorka, poput tkanine od buklea ili lanenog baršuna, ili miješanjem završetaka, poput mat zida s oblogom od drveta na plafonu. Ovi elementi stvaraju zanimanje koje će učiniti da ideje za udobnost zaista zablistaju.

Sa suptilnim naglaskom na prošlosti, ali čvrsto ukorijenjene u sadašnjosti, ove ideje za udobnost nude jednostavan način postizanja vječne estetike.

Neutralna paleta boja

“Volim smirenost i udobnost koju stvarate kada imate neutralnu paletu u prostoriji”, kaže dizajnerka enterijera Tamsin Johnson. “Ali ova opcija definitivno ne mora značiti dosadu: možete stvoriti zanimljiv i uzbudljiv prostor slojevima različitih tonova, poput svijetlo bež i bež, te uvođenjem nijansi karamela i čak crnih naglasaka.”

Ako želite povećati faktor udobnosti u dnevnom boravku, razmislite o korišćenju teksture u dizajnu enterijera kako biste dodali dodatnu dubinu i dimenziju. “Prirodne teksture, bilo da se radi o kamenu, drvu ili lanu, mogu pomoći ukorjenjivanju neutralne palete boja. To znači da ukupni izgled ne izgleda previše smišljeno ili previše obuzeto dizajnom. One donose ležernu kvalitetu koja uvijek dobro funkcionira.”

Udobnost u fokusu: Spavaća soba

Izaberi optimalan prostor za opuštanje s udobnom spavaćom sobom koja utjelovljuje luksuz i toplinu koju očekuješ od ove privatne oaze.

“Volim da se spavaća soba osjeća gotovo kao mala ‘hram’, što dolazi iz nekoliko kvaliteta”, kaže Tamsin Johnson. Želim da moje spavaće sobe imaju osjećaj grandioznosti, istovremeno trebajući biti ugodno sklonište i projicirajući osjećaj mira. Volim da se osjećaju malo ‘zabranjeno’ za sve druge – kao da je privilegija ući u svetište.”

Kuhinja sa prijatnom atmosferom

“Obožavam klasične kuhinje u obliku hodnika”, entuzijastično kaže dizajner iz Seattla, Heidi Caillier. “One jednostavno djeluju tako intimno i posebno, a postoji nešto vrlo privlačno u njihovoj praktičnosti. Primoravaju vas da budete promišljeni u tome kako urediti svaki centimetar, a također mi se sviđa mentalitet korišćenja cijele svoje kuhinje umjesto samo one male kutije između štednjaka i sudopera.”

U pravim bojama, u ovom slučaju Farrow & Ball French Gray, Heidi također vjeruje da kuhinje u obliku hodnika mogu djelovati stvarno udobno, “kao topao, pozivajući kokon”. Mješavina ormarića i otvorenih polica osigurat će da se osjeća svijetlo i prozračno.

Teksture u kupatilu 

Kada je reč o kupatilima, često ih ne povezujemo s udobnošću ili opuštanjem, ali s samo nekoliko promena materijala, možete pretvoriti ovaj nekad klinički prostor u kupatilski bijeg poput onog u spa centru.

Postavljanje obloga od drveta duž zidova i preko plafona daje moderni izgled saune koji podseća na umirujući uticaj ekskluzivnog spa centra. Obloga na plafonu takođe je praktičan način da se kupatila s visokim plafonima osećaju udobnije i zaštićenije.

Odaberite čistu, rešetkastu oblogu kako biste zadržali svež i savremeni izgled. Ograničavanje oblaganja zida na jednu ili dve strane sprečava osećaj klaustrofobije i omogućava praktičniju pločicu na zidovima koji dolaze u direktni kontakt s vodom. Kombinujte s izbeljenim drvenim nameštajem i pločicama u peskovitim tonovima kako biste zaključali vibru luksuznog odmarališta na plaži.


Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages