STAN PETOČLANE PORODICE

by | March 17, 2022

Projekat pod nazivom Gray Space realizovao je studio Cartelle Design Project, a reč je o stanu koji se prostire na 119 kvadrata, u vlasništvu mladog bračnog para sa troje male dece.

Glavni cilj arhitekata bio je da osmisle enterijer u stilu modernog urbanog minimalizma, koji su obojili prirodnim bojama – sivom, belom, smeđom kombinujući ih sa dezenom drveta i kamena. Etnički motivi balijske vile i obilje zelenila, kojima se odlikuju pojedini segmenti, učinili su ovaj dom posebno interesantnim i estetski izražajnim.

Stan se nalazi u novogradnji, osnova je pravougaona. Od nosivih konstrukcija bilo je tek nekoliko malih stubova u dnevnom boravku i dečjoj sobi. Nakon preuređenja, stan ima tri spavaće sobe, dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i dva kupatila.

Glavni prostor stana je prostrana dnevna zona. Kako je reč o porodici sa malom decom, jedan od zahteva vlasnice bio je da nameštaj i dekoracija budu zahvalni za održavanje.

Iz tog razloga, dizajneri su se opredelili za nautralne boje u tamnijim nijansama birajući materijale koji se lako čiste.

Za spavaću sobu odabrane su nešto svetlije neutralne nijanse. Glavna odlika ove prostorije je garderober od stakla i metala za veliku kolekciju poslovnih odela vlasnika. Sav ostali nameštaj je jednostavnog dizajna.

Dečje sobe, osim funkcionalnosti, krasi i neobičan, vrlo interesantan dizajn. Veća soba namenjena je dečacima blizancima, koji još ne idu u školu, tako da je veća površina namenjena za igru.

Druga soba je carstvo jedne devojčice školskog uzrasta, zbog čega su tu radni kutak i police za knjige, koji daju izvesnu dozu ozbiljnosti ovoj prostoriji. Međutim, i ovde nije izostao onaj “radosni momenat”, odnosno element igre u vidu viseće stolice za ljuljanje. 

Još jedan zanimljiv prostor stana svakako je kupatilo. Ovde su dizajneri Cartelle studija odlučili da se malo odmaknu od suzdržanog stila celog stana i napraviti kupatilo u stilu balijske spa oaze. Grubi kamen s pozadinskim osvetljenjem, bogate teksture drveta i zelenilo odlika su fantastičnog kutka za opuštanje od gradske vreve.

shutterstock, pinterest

Tags: