MUŠKATLE – KAKO IH ODRŽAVATI drugi deo

by | March 18, 2022

Ovo cveće izuzetno atraktivno deluje u visećim saksijama, a posude s muškatlama daju poseban šmek balkonu i  vrtu.

ZA BUJNIJI CVAT

Osim odgovarajuće prihrane, koja će svakako poboljšati zdravlje i bujnost muškatle, ljubitelji ovog cveća imaju još nekoliko asova u rukavu, a koriste ih kako bi podstakli stvaranje pupoljaka, produžili cvat i dobili krupnije i brojnije cvetove.

• U 5 l vode rastvorite kašiku gorke soli (magnezijum sulfat, može se nabaviti u apoteci), kašiku i po sode bikarbone i 2 kašike amonijaka za kućnu upotrebu (25% rastvor, kupuje se u apoteci). Ovom tečnošću zalivati biljke svake dve nedelje.

• U flašu s litrom hladne, odstajale vode sipati kašičicu ricinusovog ulja, zatvoriti i dobro promućkati, kako bi se ricinus koliko-toliko sjedinio s vodom. Odmah nakon toga, pre nego što ulje ponovo ispliva, zaliti cveće. Ova prihrana se koristi jednom mesečno.

IDEALNA ZEMLJA

Za muškatle jeste supstrat od treseta krupne granulacije kojem se dodaje 15% kamenčića ili stiropora, kako bi se dobila što veća rastresitost i poroznost. Ovim biljkama odgovara veća količina kiseonika oko korena, pa vodite računa o tome da zemlja ne bude previše nabijena. Pošto je poreklom iz južnih delova Afrike, bilo bi logično da joj odgovaraju tropske temperature, ali istina je da im ne prijaju velike vrućine (preko 30 stepeni C), na kojima jednostavno prestaju da rastu, dok na nižim od 10 stepeni tonu u zimski san. Međutim, ukoliko se živa na termometru spusti ispod nule, biljka će uginuti. Kada birate vrstu, vodite računa o tome da neke bolje uspevaju u polusenci (obično one s tamnijim cvetovima, mada postoje bordo hibridi kojima prija kad “uprži zvezda”), dok drugima savršeno odgovaraju mesta koja su izložena direktnom suncu.

ZALIVANJE

Zalivaju se kada se gornji sloj supstrata prosuši, ali tokom vrelih letnjih meseci voda im se mora dodavati svakodnevno. Saksije s muškatlama moraju imati po nekoliko rupa za drenažu jer postoji opasnost da im usled zadržavanja vlage istruli koren. Prvih petnaest dana nakon sadnje zalivaju se čistom vodom, a onda obavezno početi s prihranom: u periodu cvetanja na svakih desetak dana u vodu za zalivanje dodaje se tečno đubrivo za muškatle.

Tokom leta, u kasnim popodnevnim satima (nikako po jakom suncu) trebalo bi ih tuširati odstajalom vodom i tako dodatno rashladiti, ali ovo se ne preporučuje ako su noći svežije. Da biste produžili period cvetanja, redovno uklanjajte uvele cvetne glavice i požutele listove.

shutterstock

Tags: