Skupe kombinacije boja: Kako postići luksuzan enterijer?

by | April 30, 2024
Skupe kombinacije boja: Kako postići luksuzan enterijer?

Pravilno kombinovanje tonova pravih nijansi može učiniti da prostor izgleda skuplje i stvoriti osećaj luksuza. Evo paleta boja koje dizajneri najviše vole.

Skupe kombinacije boja za luksuzan enterijer

Skupi kombinacije boja su one koje dizajneri trenutno najviše koriste. Trendovi u enterijeru usmereni su ka prostorima koji vas čine divnim, koji zrače raskoši koja je istovremeno raskošna i privlačna, omogućavajući vam da se uvijete u njih i osećate udobno, dok istovremeno imate osećaj da živite svoj najbolji život.

Ali da bi se taj skupi osećaj postigao na pravi način, tonovi se moraju savršeno upariti, boje kontrastiraju na najrazmatraniji način. “Kada se balansiraju ideje o boji prostorija, važno je uključiti varijacije nijansi i intenziteta”, kaže Lauren Svenstrup, osnivačica studija za dizajn enterijera Studio Sven iz Čikaga. I upravo je taj međusobni odnos taj u kojem se pojam luksuza zaista ostvaruje, trik koji ovi dizajneri tačno znaju kako da savladaju.

Tamno roze i maslinasto zelena

Osećaj luksuza u ovoj dnevnoj sobi čikaškog studija za dizajn enterijera Studio Sven ne dolazi samo od zaobljenih oblika akcent stolica ili sofe Camaleonda. Zapravo, ključ je u uparivanju dubokog, sumornog roze na kauču i sofisticirane maslinasto zelene boje zidova, odraslog osveženja klasične šeme dekora sa zelenom graškom i rumenom ružičastom.

Teal i boja senfa

Toaleti su možda najzabavnija mesta u kući na kojima se može dati skupoceni dekorativni obrt. Tu mašta može slobodno da se razvija, budući da je to soba u kojoj gosti ne ostaju dugo, ali je uvek pamte ako je dobro urađena. Dizajner enterijera iz Viskonsina Teresa Manns primenila je teoriju kolorističkog kruga kako bi stvorila raskošnu šemu.

Belo i bež

Potpuno beli prostor može delovati hladno ili klinički. Prostorija u potpunosti u krem boji obično nema dovoljno varijacija nijansi da bi delovala zanimljivo, već je jednostavno jednotonska. Ali kao što ova krem dnevna soba koju je dizajnirao studio Design Hutch iz Kalifornije pokazuje, kada spojite ove dve boje, dobijate skupu kombinaciju boja koja je topla i slojevita.

I upravo je ta toplina ono što, kada ste u njoj, deluje skupo. Kao zagrljaj kremastog kašmira ili šarm belog smokinga.

Skupe kombinacije boja: Crna, bela i fuksija

Raskoš ove kancelarije kod kuće ne dolazi samo od velikog radnog stola i impresivnog svetiljka, već i od dodira fušija boje na izradi nameštaja, dodatak koji deluje skupo pre svega zato što je neuobičajeno videti ga u tako velikim količinama. To implicira da je sve ovde bilo prilagođeno, i stoga luksuzno – čak i ako isti utisak može biti postignut i pravilno odabranom konzervom boje.

Crvena i bela

U poslednje vreme se dosta raspravlja o neočekivanoj teoriji crvene boje, i kako dodir te boje čini da prostorija odmah deluje skuplje. Ali šta ako tu premisu odvedemo do maksimuma? Čikaški studio En Masse Architecture and Design završio je arhitekturu ove kuće koristeći duboke nijanse crvene boje kako bi zaista istakao visinu zidova, prisiljavajući oko da primeti sve taj prostor. Bio je to potez koji izgleda veoma skupo.

Ali da bi se sprečilo da crveno postane previše slično luksuzu iz 1970-ih – zamislite duboki tepih crvene boje pored kauča od crvenog baršuna – dodatak belih zavesa stvara savremeniji osećaj, dok ne oduzima ništa od raskoši. Ona seče crvenu boju, mali isečak koji samo služi da crvenoj glavnoj boji izgleda još bogatija i, da, skuplja.


Borjana Božić

Alexander Nevmerzhitsky/gettyimages

Tags: