Sivi zidovi: Kako da prostor postane sofisticiran, a ne sumoran

by | October 5, 2022
sivo u enterijeru

Uticaj sive boje

U prirodi, siva je nijansa suve zemlje, jutarnje magle, sumraka, kamenja, oblačnog neba. Ovi fenomeni ne ugrožavaju osobu, stoga, evolucijski, ova boja ima smirujući efekat na podsvest. Ali bez svetlih detalja, unutrašnjost će izgledati sumorno, dosadno.

Siva paleta uključuje mnoge nijanse: od pepeljaste do bogate sive, skoro crne. Ova završna obrada može proširiti ili suziti prostor, istaknuti akcentni zid. Sama po sebi, boja je neutralna, osnovna, tako da neće iritirati oči, u kombinaciji sadrugim bojama.

 

Koje boje kombinovati sa sivim zidovima?

Bela i crna – kombinacija tri osnovne boje izgleda sveže, malo strogo, ne stvara vizuelni šum. Siva tapeta sa crno-belim uzorkom izgleda dobro.
Pastelne nijanse su klasična kombinacija, relevantna za bilo koji stil. Čini se da meki tonovi cvetaju na sivoj pozadini, stvarajući osećaj udobnosti, mira. Ovde je prikladno uzeti svetlo sivu, kako ne biste povećali kontrast, ne naprezali oči.
Plava je dobra kombinacija jer su obe boje bliske jedna drugoj. Kompozicija je opuštajuća, dobra za upotrebu u spavaćoj, dečijoj sobi. Ako želite da dodate energiju, razblažite unutrašnjost ružičastim, svetlo žutim, bledo zelenim detaljima.
Žuta – izgleda veselo, svetlo, dodaje svetlost severnim prostorijama. Može biti zamorno ako više volite mirne nijanse.
Crvena, cigla – u ovom slučaju, siva kao umirujući element, smanjuje stepen agresivnosti.
Zeleno-siva se dobro kombinuje sa ovom bojom, jer se takva kombinacija često nalazi u prirodi. Na primer, zemlja i trava, kamen i mahovina.

 

Sivi zidovi – prostorija za prostorijom

 

 Sivo u dnevnoj sobi

U dnevnoj sobi, morate raditi na stilu: siva pozadine izgleda dobro samo ako je bez uzoraka. U potkrovlju, minmalističkom stilu ili hajtek dekoru, koristiti tapete sa srebrnim premazom. U “rustičnim” stilovima  dobro izgledaju klasične tapete sa ornamentom, ne previše tamnih nijansi. Živost se može dodati nameštajem jarkih boja ili svetlim drvetom.

 

Sivo u spavaćoj sobi

Sive nijanse izgledaju dobro u spavaćoj sobi, daju intimnost, umiruju, postavljaju za zdrav san. Ali bolje je koristiti svetle boje, tamne mogu biti iritantne.  Za razliku od dnevne sobe, u spavaćoj sobi vredi dodati nekoliko pastelnih nijansi: plava, kremasta, roze, svetlo žuta, bledo zelena. Na primer, zavese, tepih… U ogromnoj prostoriji, veliki uzorci izgledaju dobro, u malim sobama poželjna je jednobojna opcija.

Sivo u dečijoj sobi

Ovde bi trebalo izbegavati sivu, jer sa stanovišta psihologije, ova boja nije podsticajna za razvoj dece. Obično je soba za dete ukrašena veselim bojama. Ali ne preporučujemo upotrebu previše svetlih – suviše pobuđuje nervni sistem. Prava odluka je da za osnovu izaberete svetlo sivu koju ćete kombinovati sa uzorkom interesantnim deci. Na primer:  crtani likovi, bajke, životinje ili biljke.

 Sivo u kuhinji

Za kuhinju je preporučljiva mišje siva boja.  Ali dizajneri ne preporučuju ukrašavanje zidova u tamnim bojama. Naročito u slabo osvetljenim, uskim prostorijama. Možete izbeći zatamnjivanje ako koristite dodatne boje u dekoru: plava, žuta, narandžasta, zelena. Atmosfera će izgledati veselije, svetle boje bude apetit.

 

 

Kako odabrati zavese za sive zidove?

Lako je izabrati tekstil, jer je siva osnovna boja. Ako želite da prostoriju učinite prozračnom, kupite providne zavese od tila, plave, ljubičaste, bež zavese. Svetle boje će privući pažnju na sebe. Ako je ovo vaš cilj, onda dajte prednost žutoj, crvenoj, smaragdnoj. Ali takvu kompoziciju treba koristiti u avangardnim, visokotehnološkim stilovima.

 

Kako odabrati nameštaj uz sive zidove?

Pre kupovine nameštaja, morate obratiti pažnju na intenzitet zidne dekoracije. Previše tamne nijanse na zidovima zahtevaju meke i svetle nijanse nameštaja, dok sa svetlim tapetama možete odabrati zasićene boje. Kupujte drveni nameštaj svetlih boja, oni su u skladu sa hladnim asortimanom, osvežavaju atmosferu. Tamnosmeđi starinski nameštaj se odlično slaže sa pepeljastom bojom, prijatno je biti u takvoj prostoriji, daje osećaj stabilnosti, smirenosti, samopouzdanja.

 

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus