Pet pravila francuskog dizajna koji će vaš dom učiniti elegantnim

by | April 16, 2024
Pet pravila francuskog dizajna koji će vaš dom učiniti elegantnim

Postoji neka magija u francuskom dizajnu enterijera koja odiše šikom, a da pritom ne izgleda kao da se previše trudi. To je nešto što izgleda tako lako – nešto “je ne sais quoi” – što domovi širom sveta pokušavaju da uhvate. Ali šta tačno čini da ovi prostori izgledaju posebno?

Osnovna pravila francuskog dizajna

Deo toga, nesumnjivo, leži u vrsti zgrada koje ovi dizajneri imaju priliku da uređuju – prelepe proporcije i originalni detalji koji su teški za nadmašiti. “Francuski dizajn, posebno onaj u glavnom gradu, karakteriše prepoznatljiv klasični dekor na prvi pogled,” kaže nam pariski dizajner enterijera Fabrice Juan. “Ribež parket podovi ili gipsani ukrasi i korniši u stilu 18. veka su vrlo uobičajeni i omogućavaju neprevaziđene mostove između prošlosti i sadašnjosti.”

Članak se nastavlja posle reklama

Bez ovih karakteristika na koje se možemo osloniti, da li je moguće zaista uhvatiti duh onoga što čini francuski moderni dizajn enterijera? Pitali smo dizajnere enterijera koji rade u francuskoj prestonici šta tačno čini pariski dizajn onakvim kakav jeste, i šta možemo naučiti iz toga za naše vlastite domove.

Snaga suptilnosti

Francuski dizajn enterijera poznat je po svojoj suptilnosti i jednostavnosti koja istovremeno odiše elegancijom. Umesto preterane raskoši, naglasak je na suptilnim detaljima i čistim linijama koje stvaraju atmosferu sofisticiranosti. Ključ je u naglašavanju luksuza kroz jednostavnost, umesto kroz pretrpane dekoracije i ornamente. Ovaj pristup stvara prostor koji izgleda skupo i uzvišeno, ali bez ikakvog napora.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontrast između jednostavnog i izražajnog

Francuski dizajn enterijera često se oslanja na balansiranje između minimalizma i detalja. Čisti prostori, jednostavni oblici i neutralne boje često se kombinuju sa izražajnim detaljima poput umetničkih dela, ukrasnih predmeta i nameštaja sa karakterom. Ova igra kontrasta doprinosi dinamičnosti prostora i omogućava mu da ostane svež i inspirativan.

Pravila francuskog dizajna: Prihvatanje kulture

Francuski dizajn enterijera ne može se razumeti bez poštovanja bogate kulturne baštine Francuske. Ovaj dizajn često odražava duh i tradiciju francuske arhitekture, umetnosti i načina života. Inspirisan prelepim Haussmann zgradama, umetničkim pokretima poput Art Nouveau i Art Deco, kao i bogatom istorijom Pariza, francuski dizajn enterijera često inkorporira elemente prošlosti na suptilan i moderan način.

Članak se nastavlja posle reklama

Poštovanje simetrije

Simetrija je ključni element francuskog dizajna enterijera koji se često koristi kako bi se postigla harmonija i elegancija. Simetrični raspored nameštaja, prozora, vrata i ukrasnih elemenata doprinosi osećaju reda i balansa u prostoru. Ovaj pristup često se primenjuje kako bi se spojila tradicija sa savremenim dizajnom, stvarajući prostor koji je istovremeno klasičan i moderan.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostori za zabavu

Francuski dizajn enterijera teži stvaranju prostora koji su funkcionalni, ali istovremeno i elegantni i prijatni za boravak. Ovi prostori često su dizajnirani sa idejom da mogu lako primiti goste i omogućiti im uživanje u francuskom stilu života. Bez obzira da li se radi o prostranim dnevnim sobama ili intimnim trpezarijama, francuski dizajn enterijera teži stvaranju prostora koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u životu.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

4595886/gettyimages