OVAKO TREBA DA IZGLEDA STAN MALE KVADRATURE ZA MLADI PAR

by | August 1, 2022
stan uređenje nameštaj

Ovaj stan veličine 42 kvadrata zrači optimizmom, vrlo je funkcionalan, a već na prvi pogled je jasno da je češki dizajnerski tim Art-partner osmislio izuzetno atraktivan prostor koji je privukao pažnju brojnih vlasnika manjih stanova, čitalaca časopisa Bravacasa, koji su u njemu našli inspiraciju za uređenje.

Ulazni hol je otvoren i prilikom ulaska u stan pogled se pruža ka dnevnoj zoni. Jedan od zidova je iskorišćen za ugradnju garderobera, međutim da bi se poradilo na iluziji o većoj kvadraturi, njegovi frontovi su obloženi ogledalima. Kada govorimo o bojama, svakako da dominira bela kojom su obojene sve zidne površine, a za pod je korišćena najsvetlija nijansa drveta. Na ovakvoj podlozi, crni detalji deluju akcentno, a žuta boja koja se javlja na pojedinim detaljima ima ulogu da razigra prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

U dnevnom boravku se nalazi kauč tapaciran plišem sive boje, koji zajedno sa tepihom identične nijanse čini celinu za odmor i druženje. Dizajneri su rešili da se pri uređenju ne oslanjaju mnogo na dekorativne detalje, već da neophodni elementi poput visilice i kafe-stočića budu neobičnog dizajna kako bi privukli svu čažnju posetilaca i stan učinili dinamičnim i jedinstvenim.

Članak se nastavlja posle reklama

U malim stanovima se mora pažljivo birati nameštaj, i često se odabir svede na samo neophodne predmete kako bi se obezbedilo dovoljno slobodnog prostora. Ipak, reč je o životnom prostoru i poželjno ga je oplemeniti ličnim predmetima. U tom slučaju, možete odabrati jedno umetničko delo (grafiku, poster, interesantnu figuru…) koje će odgovarati vašem senzibilitetu. Upravo to je učinjeno u ovom ambijentu i pokazalo se sasvim dovoljno da se ublaži hladnoća minimalizma.

Članak se nastavlja posle reklama

Kod prozora se nalazi jednostavan šank od drveta sa tri barske stolice, za kojim vlasnici doručkuju uživajući u pogledu na okolinu. Trpezarijski sto za koji su postavljene tri stolice pozicioniran je tik uz kauč. Osim za ručavanje, ovaj sto vlasnici stana koriste i za rad od kuće, zbog čega su zahtevali da bude većih dimenzija nego što im je realno potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

U nastavku prostorije nalazi se kuhinja koja predstavlja klasičan primer minimalističkog stila u monohromatskoj varijanti. Ipak, ovo je bio idealan dizajn za prostoriju koja se više koristi za druženje i rad, nego za pripremu hrane. Ona svakako ima sve neophodne elemente i dovoljno prostora za odlaganje, a crni horizontalni i vertikalni potez elemenata deluje kao da prati ideju o akcentnim crnim detaljima.

Članak se nastavlja posle reklama

Ono što ovaj stan izdvaja u moru ostalih jeste neobična spavaća zona, koja je u jednosobnom stanu vrlo lako mogla izostati da nije proradila kreativnost dizajnerskog tima. Odlučeno je da se po svaku cenu organizuje prostor za veliki kevet, pa je tako formiran kutak koji je zavesama odvojen od ostatka sobe. Ako se pitate zašto jednostavno nije postavljen gipsani zid, imajte na umu da bi u tom slučaju ovom kutku za odmor bilo uskraćeno prirodno osvetljenje i kvalitetan protok vazduha.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi upotpunili ideju, definisali različitu funkciju i uneli vedrinu u stan, veći deo ovog kutka je u žutoj boji, od kreveta, preko draperije, do panelne obloge na zidu. Ogledala su i ovde poslužila kako bi se poigralo sa vizuelnim utiskom i stvorila iluzija o većoj prostoriji.

Kupatilo je uređeno vrlo jednostavno, i opremljeno je modernim sanitarijama. Ovom malom prostorijom dominiraju pastelno roza i puderaste nijanse, prekinute tamnim elementima kao što su konzolna komoda, sušač peškira i baterije.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama