Kako upotrebiti neutralne nijanse za elegantan enterijer

by | October 26, 2023
Kako upotrebiti neutralne nijanse za elegantan enterijer

Neutralne boje, od hlade sive do tople terakote, mogu transformisati bilo koji prostor. Kako biste pronašli prave nijanse za vaše prostorije, sakupili smo najbolje savete od dizajnera i stručnjaka za boje. Odaberite svoje omiljene nijanse i koristite ove savete kako biste dekorisali sa neutralnim bojama.

Enterijer iz snova: Kako upotrebiti neutralne nijanse?

Udobni sivkasti tonovi

Kao i većina neutralnih boja, ni dva sivkasta tona nisu ista. Ova nijansa dolazi u različitim intenzitetima i nijansama koje dodaju dizajnersku eleganciju svakom enterijeru. Odabir prave nijanse je stvar ličnog izbora. “Prvo saznajte kakvu emociju želite da vaš prostor prenese – prozračnost, povezanost sa prirodom, dramatičnost – a zatim odaberite boju”, kaže Vicente Wolf, dizajner i savetnik za boje i dizajn u kompaniji PPG Pittsburgh Paints. Ova paleta sivih boja kombinuje tople i hladne tonove za sofisticiran efekat.

Crno i belo: Klasika za sva vremena

Kada pomislimo na neutralne boje, “hrabro” obično nije prva asocijacija. Međutim, kombinovanjem visokokontrastnih nijansi možete postići efektan i upečatljiv dizajn. Postignite to modernim crno-belim šemama boja. Isprobajte ih u kupatilu sa crno-belim pločicama ili u hodniku za čist i jedinstven izgled.

Neutralne nijanse za topao i prijatan ambijent

Sivu se obično smatra hladnom neutralnom bojom, ali neki tonovi imaju tople podtonove koji sprečavaju da prostor deluje previše hladno. Uključite je u toplu paletu boja za udoban i privlačan osećaj. Ova svestrana neutralna boja služi kao osnova za različite palete boja, a čak je i dizajnerka iz Njujorka, Jenny Wolf, smatra “novim belim”. “To je sjajna alternativa beloj boji”, kaže ona. “Vremenski je neizmenjiva.”

Elegantni beličasti tonovi

Beli tonovi sa zlatnim podtonovima, poput ovih nijansi, pružaju toplu i opuštenu atmosferu. Razmislite o idejama za bojanje koje koriste belu boju ne samo za okvir ili krunski lajsnu. Trik za to da bela boja ne bude dosadna? “Slojevi različitih belih nijansi i raznovrsne teksture čine prostor zanimljivim”, kaže dizajner i stručnjak za boje Grant K. Gibson.

Ove neutralne boje i saveti stručnjaka za boje mogu vam pomoći da stvorite prelepe i udobne prostore u vašem domu. Pripazite na svoje lične preferencije i emocije koje želite da prostor prenese kako biste odabrali pravu nijansu i dizajn koji vam odgovaraju.


Borjana Božić

severija/gettyimages