MOZAIK – jedinstven estetski doživljaj

by | November 9, 2021

Mozaik pločice daju prostoru posebnu lepotu. Njihova efektnost uslovljena je materijalom i površinom koju oblažu. Koriste se za pokrivanje i zidova i podova.

Neizostavan su deo svih savremeno uređenih enterijera. Uglavnom se nalaze na zidovima u kuhinji, kupatilu, a nekada i u hodnicima i dnevnom boravku. Izrađuju se od keramike, granita porcelana ili stakla. Mozaik pločicama može se istaći prostor oko kamina ili zid iza komode u dnevnom boravku – tu se preporučuje kombinacija keramike i kamena. Ove interesantne pločice mogu se postavljati čak i u spavaćoj sobi, i to najčešće na zidu do kreveta. Njihova jedina mana jeste velika površina pod fugnama, pa se ne preporučuju za prostore oko šporeta u kuhinji jer se isparenja i masnoća nakupljaju na njima.

Mozaik pločice u kupatilu pravi su izbor zbog lakoće održavanja i estetike. Klasične keramičke dobro se uklapaju s mozaik pločicama, pa je najbolje postaviti ih samo na delovima koji se žele istaći, kao što je prostor na kadi ili iza lavaboa.

Kamene mozaik pločice nisu preporučljive za kupatila jer ih oštećuju hemikalije za čišćenje. Daleko su bolji mozaici od keramike, stakla, ili njihova kombinacija – kombinovanjem možemo učiniti prostor vizuelno širim, a zidove višim. Neretko ih nalazimo u spa centrima i teretanama. Pomoću komadića mozaika moguće je i od lampi, ogledala, svećnjaka napraviti prava umetnička dela.

SICIS: Mozaik kao umetnost

Prva ideja koju je Sicis imao jeste da mozaik iz nekih prošlih vremena prenese u moderno doba. I ne samo što je tu ideju i ostvario već je otišao i mnogo dalje, u svojim kolekcijama, koje su postale deo svakodnevnog života širom sveta. Druga ideja koju je Sicis imao bila je da predstavi mozaik ne samo kao običan proizvod za oblaganje zidova već i kao sredstvo komunikacije i izraz različitih tendencija, moda, stilova života… Sicis smatra da površine treba urediti, transformisati u slike koje nose obeležja i jezik našeg vremena.

Veliki broj serija u okviru ovog brenda rezultat jesu kreativnosti tipične za Italiju, koja pripada sferi estetskog i stilskog senzibiliteta, ali i odličnog poznavanja materijala i želje za eksperimentisanjem. Tehnologija i znanje postaju osnov za stvaranje izuzetnih i neponovljivih proizvoda.

shutterstock, getty