Kućna kancelarija: 9 esencijalnih saveta za opremanje radne sobe

by | November 10, 2022
kućna kancelarija

Planirate kutak za rad u vašem stanu? Bilo da ste za tu namenu opredelili nišu, malu spavaću sobu ili samo jedan kut dnevne sobe – morate se pridržavati nekoliko važnih pravila ukoliko želite produktivnu radnu sobu

 

Nije važno da li ćete tamo provoditi celu četrdesetosatnu radnu nedelju ili samo nekoliko sati u mesecu:  važno je da vaša kućna kancelarija bude udobno i privlačno mesto za provođenje vremena i efikasno obavljanje posla.

 

Kućna kancelarija: Kako osmisliti savršenu radnu sobu?

 

Lokacija je ključna

Radne sobe dolaze u mnogo različitih oblika i veličina. Ona može biti u zasebnoj prostoriji, mirnom uglu ili čak u vašoj kuhinji. Ključ za odabir pravog mesta za vašu kućnu kancelariju je razmišljanje o tome gde i kada radite svoj posao.

Ako ste zauzeta mama, kuhinjski sto može biti idealno centralno komandno mesto. Međutim, ako ste profesionalac, poželećete da izaberete prostor koji je udaljen od svakodnevnog života i ometanja od strane vašeg domaćinstva.

 

Obezbedite dovoljno prostora

Uverite se da imate dovoljno prostora za udoban rad. Zapitajte se da li ćete moći lako da se krećete s jedne na drugu stranu, ustanete i sednete za svoj sto. Lako je potceniti koliko vam je prostora potrebno.

Da biste to izbegli, koristite iste ključne mere koje profesionalni dizajneri koriste za postavljanje radne stanice – treba vam najmanje 150 cm u širinu i 210 cm u dubinu.

 

Izbor stola i stolice

Odabir pravog stola i stolice za vašu kućnu kancelariju je od suštinskog značaja. Izaberite sto koji je dovoljno širok za vaš računar i sve ostalo što je potrebno za vaš posao. U idealnom slučaju, vaš sto treba da bude širok najmanje 48 inča (120 cm).

Međutim, ako je sve što vam ikada treba laptop, možete se izvući sa manje mesta. Većina ljudi smatra da je širina od 150 cm ili više, najudobnija. Iako je sto sa podesivom visinom idealan, on nije uvek praktičan u kućnoj kancelariji.

Izaberite sto koji nije previsok – 70-75cm je prihvatljiv raspon. Investirajte u stolicu dobrog kvaliteta koja je udobna i podesiva ako je moguće. Vaš vrat i leđa će vam biti zahvalni.

 

Skladištenje i police

Skladištenje se često zanemaruje prilikom dizajniranja kućne kancelarije i može zaista uticati na vašu produktivnost. Pobrinite se da uključite dovoljno polica, ormarića… Razmotrite svoj tok posla – šta dolazi, gde će ostati dok se na njemu radi i gde odlazi kada se završi?

Postavite prijemno sanduče na ili pored svog stola. Neka vaš trenutni posao bude na dohvat ruke. Pronađite svoj sistem arhiviranja. Ne zaboravite referentne materijale – ako koristite priručnike, kataloge ili referentne knjige, locirajte policu blizu svog stola kako biste ih držali pri ruci.

Mesto za upoznavanje

Da li ćete imati klijente koji vas posećuju? Ako imate mali prostor za sastanke, to je idealno. Ako ne, planirajte dodatna mesta za sedenje u dizajnu vaše kućne kancelarije.

 

Prirodno svetlo

Dobro osvetljenje je ključno za svaki kućni kancelarijski prostor. Izaberite lokaciju sa prirodnim svetlom i pogledom ako je moguće. Postavite svoj sto tako da bude okrenut prema prozorima. Prozirne  roletne mogu pomoći u smanjenju odsjaja bez zamračenja vaše sobe.

Gornje plafonsko svetlo će obezbediti dobro opšte osvetljenje. Par otvorenih podnih lampi postavljenih u uglovima vaše sobe će učiniti isto. Uključite i stono svetlo.

Ukrotite kablove

Ništa ne čini da kućna kancelarija izgleda neuredno, koliko kablovi koji se vuku svuda.  Sakrijte kablove svog stola i preuzmite kontrolu nad svojom tehnologijom pomoću ovih jednostavnih saveta:

Dodajte bežični ruter – smanjićete broj kablova za polovinu
Investirajte i u bežični štampač i u bežični miš
Dodajte priključak na radnu površinu da biste vodili sve žice od vašeg stola ka dole
Pričvrstite sve vidljive žice na donju stranu vašeg stola ili dole duž noge stola
Skupite labave žice duž poda krotilicom kablova

 

Personalizujte

Veliki deo kvaliteta rada od kuće je to što VI možete odlučiti kako želite da vaša kućna kancelarija izgleda i kako se oseća. Prilagodite se dizajnu i stilu vašeg doma.

Razmislite šta vas inspiriše. To može biti omiljeno umetničko delo, kolekcija predmeta ili osvežavajuća boja boje. Uključite ove lične detalje kada planirate dizajn svoje kućne kancelarije. Ulepšaće vam dan i učiniti da se osećate… kao kod kuće.

 Napravite plan

Plan kancelarije je odličan alat da organizujete svoje misli i da budete sigurni da ste pokrili sve detalje. Napravite raspored nameštaja. Isprobajte različite komade nameštaja i odredite koja lokacija u vašem domu će najbolje funkcionisati. Dizajnirajte kompletan dizajn kućne kancelarije pre nego što počnete da kupujete.

 

Marija Zlatkovic/GettyImagesPlus