Mozaik u enterijeru: Evo kako ga možete koristiti u svakoj prostoriji

by | 11 novembra, 2022
Mozaik u enterijeru

Mozaik u enterijeru je jedan od najzanimljivijih dekorativnih materijala koji je već dugo popularan. Otkrivamo vam kako ga koristiti u unutrašnjosti.

Danas, kada se broj završnih materijala eksponencijalno množi, mozaici od porcelana nose ponosnu titulu jednog od glavnih trendova u unutrašnjoj dekoraciji. Pravi profesionalci primećuju izuzetne kvalitete materijala: izdržljivost, snagu, kao i estetski značaj u svakom enterijeru. Uz pomoć mozaika možete lako da oživite enterijer, postavite akcente i postignete različite efekte – od stroge grafike do prave kućne instalacije.

Mozaik u enterijeru

Jedan od zadataka savremenog dizajna enterijera je da stvori nešto jedinstveno i neponovljivo, a standardna standardna rešenja ne odgovaraju uvek kreativnoj ideji. Mozaik dekor od porcelanskog kamena je dar za prave estete. Različiti oblici i uzorci su u stanju da naglase originalnost, originalnost i eleganciju svakog enterijera ili eksterijera. Dekoracija podova i zidova mozaičkim šarama može dati prostoriji jedinstven stil koji će postati odraz duše svog vlasnika.

Promišljen dizajn vašeg stana ili kuće omogućiće vam da kreirate jedinstven stil isticanjem odvojenih zona i ravni sa mozaicima. Postoji ogroman broj različitih geometrijskih elemenata koji čine mozaik: kvadrat, romb, pravougaonik, šestougao, osmougao, a razne palete boja mogu zadovoljiti i najzahtevnije kupce. Činjenica je da se dobro slaže sa bilo kojim završnim materijalima, tako da ga možete koristiti skoro svuda – kada ukrašavate sobe u različitim stilovima, pa čak i u dizajnu balkona. Najpoznatija mesta u prostoriji gde se mogu naći mozaici su kuhinja i kupatilo. Takođe, mozaici se često koriste u dizajnu hodnika ili dnevne sobe. U ovom slučaju, najčešće se pločice postavljaju na pod u obliku geometrijskih šara ili ornamenata na zidu.

Mozaik dekor se razlikuje po posebnoj izdržljivosti i praktično nije podložan starenju. Za razliku od staklenih mozaika, porcelanske pločice imaju površinu protiv klizanja, pa preporučujemo da odaberete ovu opciju prilikom ukrašavanja stepenica, terasa i terasa.

Stepenice u mozaiku

Stepenice od porcelanskih keramičkih pločica štite podignutu osnovu stepenica od naknadnog fizičkog udara, a čitavoj konstrukciji stepenica daju gotov izgled. Stepenice sa ivicom su elegantnije rešenje u odnosu na standardne stepenice, koje će naglasiti individualnost i stil dizajna kako u enterijeru tako i u eksterijeru.

Mozaik u unutrašnjosti treba da bude u skladu sa celokupnom stilskom odlukom vašeg doma i da odgovara šemi boja. U kuhinji, mozaik će savršeno istaći kuhinjski zid, diverzifikovati kuhinjski pod ili ukrasiti radnu ploču. Trpezarijski sto, vrata ormara, radne površine možete ukrasiti mozaičkim šarama. Kao jedno od najnestandardnijih dizajnerskih rešenja, može se izdvojiti mozaička dekoracija kuhinjskog sudopera.

Mozaik u enterijeru- 3D verzija

Pored toga, postoje različite teksture ovog dekora. Na primer, 3D mozaik. Ovo je jedinstven mozaik sa različitim nivoima elemenata u debljini. 3D volumetrijska struktura stvara neobičan vizuelni efekat. Mozaik je pogodan za ukrašavanje zida ili njegovog posebnog dela. Ali ovde morate biti oprezni i izbegavati direktan kontakt sa vodom – 3D mozaik se ne preporučuje za upotrebu u kupatilu ili tušu.

U kupatilu mozaik će izgledati harmonično kada se koristi mat površina na podu i sjajna reljefna površina na zidovima, kao i u oblogama ispod kade, tuš kabine ili umivaonika. U većini slučajeva, najbolji izbor će biti elementi srazmerni veličini kupatila: ako je prostorija prilično velika, izaberite veće pločice – i obrnuto.

Važno je zapamtiti da je mozaik prikladan u prostoriji bilo koje veličine i stila. Glavna stvar je da ne preterujete. Mozaik je našao široku primenu u stilu baroka i rokokoa. U to vreme, ova umetnost se uglavnom koristila za podove. Tokom renesanse, mozaici su korišćeni svuda. Za moderne stilove (hi-tech, tehno, potkrovlje, fuzija) pogodniji je mozaik sa elementima ispravnog oblika – kvadrat, pravougaonik, šestougao.

Tapete u dnevnoj sobi: Kako da ne preterate u dekoraciji?

 


sl-f/iStock/Getty Images Plus via Getty Images