Kolorističan dom: Dizajnerka otkriva kako pravilno koristiti boje

by | November 26, 2023
Kolorističan dom: Dizajnerka otkriva kako pravilno koristiti boje

Prilikom planiranja i dizajniranja doma, boja je jedno od najvažnijih i najmoćnijih sredstava koje imamo na raspolaganju.

Kako pravilno koristiti boje za savršen enterijer

Maria Lozano, osnivačica TheDreamLab-a, arhitekta i kreator ovog projekta, ističe da boje ne samo da imaju vizuelni uticaj, već i psihološki i kulturni. Ona deli različite strategije za uspešno korišćenje jedne boje kao zajedničke niti kroz ceo projekat.

1. Jedna boja kao vizuelna poveznica

U projektu The Blue House, Lozano koristi plavu boju kao vizuelnu poveznicu svih prostorija. Ova strategija podrazumeva pružanje hijerarhije arhitektonskim ili dekorativnim elementima. Na primer, u dnevnoj sobi, plava boja se ističe kroz fotelje, zid s lajsnama, Aurum podna lampa od FermLiving-a i stolna lampa od Aromas del Campo-a. Primenjuje se ideja da plava boja bude prisutna na većoj ili manjoj skali u svim prostorijama.

2. Pravilo 60/30/10

Osim toga, koristi se pravilo 60/30/10, gde se uvode druge sekundarne boje u manjem obimu. U projektu TheBlueHouse, plava je dominantna boja, zelena je sekundarna, a crvena/roza je akcentna boja. Ovaj pristup stvara harmoničan prostor koji deluje uravnoteženo.

3. Harmonija analogih boja

Lozano ističe i primenu harmonije analognih boja, tj. boja koje su bliske jedna drugoj na krugu boja. U ovom projektu, koristi se harmonija plave i zelene, dok se crvena uvodi kao komplementarna boja za kontrast. Ovo pokazuje da se, iako je osnovna paleta ista, tonovi plave i zelene koriste u skladu s različitim pravilima.

4. Kako pravilno koristiti boje: Redosled i balans

Bitno je da upotreba boja bude uredna i uravnotežena, a ne nužno monotonija, već harmonija. Klasična monohromatska paleta podrazumeva igru s nijansama iste boje, a kada se pravilno primeni, ne bi trebalo delovati monotonije. Ako je strah od potpune predanosti jednoj boji, moguće je kombinovati više njih, vodeći računa o postizanju redosleda i ravnoteže.

5. Odabir akcentne boje za dekoraciju

Prilikom odabira izražajne boje, treba razmišljati o senzaciji koju želimo preneti, jer svaka boja ima povezan osećaj. Na primer, crvena i narandžasta boja su uzbudljive i stimulativne, zelena pruža ravnotežu i spokoj, dok plava deluje smirujuće i introspektivno. Važno je uzeti u obzir i lični ukus i temperament osobe koja će nastanjivati prostor, kao i inspiraciju iz korena vlasnika doma.

6. Faktori prilikom odabira boje

Prilikom odabira boje, treba uzeti u obzir veličinu prostorije, orijentaciju prema suncu, i namenu prostora. Toplije boje obično smanjuju prostor, dok hladnije boje često deluju prostranije. Orijentacija prostorije prema suncu takođe igra ulogu, gde se preporučuju toplije boje za prostorije koje dobijaju jutarnje sunce, a hladnije za prostorije koje su okrenute prema zapadu i dobijaju popodnevno sunce. Takođe, treba razmišljati o psihologiji boja i primeniti smirujuće boje za prostorije koje se koriste noću i energičnije boje za prostorije koje se koriste tokom dana.

 


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages