Kuhinje bez visećih elemenata koje imaju dovoljno prostora za odlaganje

by | November 27, 2023
Kuhinje bez visećih elemenata koje imaju dovoljno prostora za odlaganje

Kuhinje bez visećih elemenata postale su trend u dizajnu enterijera. I to je sasvim normalno. Ovaj tip kuhinje najbolje odgovara otvorenim prostorima, kada se prostor deli sa dnevnim boravkom, ali su takođe odlična opcija za male kuhinje ili uske prostore.

Kuhinje bez visećih elemenata: Funkcionalno i sa dovoljno mesta za skladištenje

I najbolje od svega je da, uz pravilno planiranje, nećete osećati nedostatak prostora za odlaganje. Naprotiv! Inspirišite se ovim primerima kuhinja bez visećih elemenata i kopirajte njihove ideje.

Kuhinje bez visećih elemenata: Oslobodite prostor

Iako su visoki kuhinjski elementi savršeni za obezbeđivanje skladišnog prostora, istina je da, u zavisnosti od njihovog oblika i rasporeda, mogu delovati preopterećujuće. Stoga, odustajanje od visokih elemenata odlična je alternativa kada želimo integrisati kuhinju sa dnevnim boravkom ili trpezarijom. Na taj način, njihova prisutnost će biti suptilnija i bolje će se uklopiti u okolinu, a takođe će činiti prostor većim.

Ali kako nadoknaditi nedostatak prostora za odlaganje koji pružaju visoki moduli? S jedne strane, ako je otvorena, imaće ostrvo ili poluostrvo gde možete čuvati sve svoje stvari. Ali takođe možete planirati komad nameštaja od poda do plafona gde možete smestiti vertikalu sa rernom i mikrotalasnom. Usput, ako izaberete ugrađene ili panelirane aparate, efekat će biti mnogo uravnoteženiji.

Oživite zidove kuhinje

Iako možda mislite da će kuhinja bez visokih elemenata izgledati beživotno, postoji mnogo resursa da joj se doda ličnost. Zapravo, uobičajeno je osloboditi zid gde se nalazi radna površina. Tu možete dati jedinstvo celom prostoru koristeći isti materijal na oblozi i postavljanjem police na sa istom završnom obradom kao i ostatak nameštaja.

Možete je ispuniti dekoracijama, kuhinjskim priborom ili koristiti za čuvanje recepata i imati ih pri ruci, kao što je slučaj u ovoj odličnoj kuhinji od Cocinas 3H, gde drvo dolazi do izražaja kao materijal koji pruža “rustično šik” dodir, vrlo popularan u najmodernijim urbanim kuhinjama.

Najbolja opcija za male kuhinje

Kada su kvadratni metri ograničeni, svi neophodni resursi moraju biti primenjeni kako bi prostor izgledao veći i svetliji. Jedan od njih je eliminisanje visokih elemenata. Na taj način, rezultat će biti mnogo lakša i prozračna kuhinja. U ovom predlogu, tim Alex March Studio ne samo da je odlučio da planira kuhinju bez visećih elemenata, već i beli nameštaj bez rukohvata pomaže da izgleda lakše i ova mala kuhinja deluje prostranije.

Alternativa za tamne kuhinje

Kuhinje sa tamnim nameštajem su još jedan dobar primer kada se može odustati od visokih elemenata. Još više kada su zidovi takođe tamni, kao u ovom predlogu od Mobalpa. A crne ili veoma tamnosive ili plave kuhinje imaju veoma snažan efekat, pa će odsustvo visokog nameštaja dati laganiji efekat.

Ovde vidimo mnogo od resursa koje smo već pregledali: ostrvo sa prostorom za odlaganje, visoki elementi koji pružaju odlaganje i napa koja sija sa svom elegancijom.

Za duge kuhinje sa malo prirodne svetlosti

Odsustvo visokog nameštaja je još jedna dobra opcija kada je prirodna svetlost u kuhinji ograničena, a uz to, njen plan je izdužen. Da bi se garantovalo odlaganje, ovaj predlog dizajnera enterijera Pia Capdevila je planiran sa dva reda ormarića na ulazu u kuhinju, tako da pogled ide sve do pozadine, bez ikakvog prekida.

Ali ako nešto volimo u vezi ove kuhinje i što joj daje ličnost, to je upotreba tapeta na gornjem delu zida, zamenjujući visoke elemente. Na donjem delu, gde se nalazi obloga, postavljen je materijal koji imitira drvo i pruža toplinu.

Ukrasite slobodni zid slikama i lampama

Osim police, možete ukrasiti zid koji je oslobođen visokih elemenata policom na kojoj možete postaviti nekoliko slika i ukrasa. Dobiti ćete klasičan i veoma elegantan dodir u prostoriji sa pre svega praktičnom funkcijom. Dodajte neke zidne svetiljke koje će osvetliti ovu oblast ako želite naglasiti njenu prisutnost.


Borjana Božić

Peshkova/gettyimages