KAKO ITALIJANI UREĐUJU DOM

by | July 7, 2022
uredjenje doma

Poznato je da Italijani imaju svojstven stil odevanja, ponašanja ali i uređenja doma, koji nam može poslužiti kao inspiracija.

Zajednički imenitelj modi i uređenju

Elegancija protkana izvesnom dozom drskosti i rizika – tako bi se mogla opisati italijanska moda, a jedna od njenih protagonistkinja svakako je naslednica modnog carstva Missoni, Margerita Misoni. Upravo ona nam je otkrila nekoliko korisnih stvari o enterijeru koji će biti siguran za decu, a prilikom čijeg uređenja ne morate da odustajete od onoga što ste zamislili. Generalno, glavni cilj italijanskih dizajnera jeste kreiranje sigurnog, koloritnog, ali elegantnog doma, u kojem će biti udobno i vama i vašim gostima.

Budite razigrani i šareni

Margerita se slaže sa većinom italijanskih dizajnera tvrdeći da tri stvari definišu dobro uređen enterijer: tradicija, lični pečat i boje. Snažni i šareni uzorci nisu samo odličan način izražavanja u modi već svoje mesto imaju i u domu. Razigrane pločice, šarene tkanine, upečatljiv dekor, neobičan komad nameštaja samo su neki od primera kako da uvedete više boja i dinamike u svoj stambeni prostor.

uredjenje doma

Istaknite suvenire

Kako su pravi ljubitelji putovanja, Italijani se ne vraćaju s puta bez nekog podsetnika na zemlju koju su posetili. Margerita savetuje da za šarmantne suvenire i monografije napravite mesta u svom domu. To može biti manji stočić kraj sofe, komoda ili polica namenjena upravo za ovakve stvari.

uredjenje doma

Jastučići i prekrivači

Kada je reč o uređenju enterijera, italijanski dizajneri čvrsto veruju u praćenje osećaja i instinkta umesto strogih pravila. “Nemojte se ustručavati da, uz nehajno prebačene prekrivače, nabacate gomilu jastuka. Jednostavno, ne uzimajte proces uređenja preterano ozbiljno – samo se zabavite”, složni su svi.

uredjenje doma

Janmaat, Jeltje / living4media / Profimedia

Budite praktični pre svega

Kad su je upitali šta je morala da promeni u uređenju svog doma nakon dolaska deteta, Margerita je napomenula je da je praktičnost ključna stvar svakog enterijera. Funkcionalnost i bezbednost svakako su prioritet u domovima gde ima dece, zato svi oštri i lomljivi predmeti moraju biti van njihovog domašaja. “Dakle, trpezarijski sto i stolice ne smeju da budu oštrih ivica, klub-stočić u dnevnom boravku ne sme da bude nestabilan i sa staklenom pločom, staklene vitrine pozicionirajte dalje od vrata, a bliže ulgovima, ispod tepiha obavezno stavite protivkliznu zaštitu”.

uredjenje doma

Are Media / living4media / Profimedia

Odaberite upečatljive tepihe

Italijanski dizajneri smatraju da je najbitnije da vaš dom oslikava vaš karakter. Stvaranjem prostora koji se vama dopada zapravo ćete stvoriti utočište u kojem ćete puniti baterije. Ako volite snažne akcente u enterijeru, preporuka je da se opredelite za upečatljiv tepih. Naime, njegova privlačnost ne ogleda se samo u bojama i dezenima – oni lakše skrivaju mrlje i oštećenja, pa su i veoma praktični.

uredjenje doma

Are Media / living4media / Profimedia

Nabavite udobnu fotelju

Prema Margariti Missoni, najvažniji komad nameštaja koji roditelj može imati jeste udobna fotelja ili stolica. Kada budete morali da se odazovete na poziv mališana usred noći, ona će vam se pokazati kao ključan element u kojem ćete provoditi mnogo vremena, pa vredi uložiti u njen kvalitet. Kasnije, kad dete malo poraste, premestite je u dnevni boravak u uživajte u svojim trenucima uz knjigu ili se, jednostavno, opustiete i malo napunite baterije.

uredjenje doma

Are Media / living4media / Profimedia

uvodna fotografija:
Mezza & Escalante / living4media / Profimedia