Opremanje stana sa ograničenim budžetom: 10 korisnih saveta

by | November 5, 2023
Opremanje stana sa ograničenim budžetom: 10 korisnih saveta

Porodični budžet nije uvek dovoljan za kupovinu luksuznog nameštaja. Isplativost enterijera je posebno važna, na primer, ako se stan iznajmljuje ili ste sav novac uložili u kupovinu prve nekretnine u svom životu.

Opremanje stana sa malim budžetom: Može biti jednostavno

1. Ne plašite se minimalizma

Nije dobra ideja štedeti kupovinom jeftinog nameštaja. Bolje je da ograničite broj komada nameštaja koji ćete kupiti. Na primer, u spavaćoj sobi su sasvim dovoljni krevet i ormar. Ali, naravno, sa ovakim pristupom ne može se stvoriti klasičan stilski enterijer. Stoga, kada uređujete stan sa budžetom, počnite sa odabirom stila. Predlažemo minimalizam.

2. Koristite skupe tapete, ali ih svedite na minimum

Skupe dizajnirane tapete  pomoći će da enterijer dobije plemenitost. Nemojte da vas plaši cena, potrebno vam je samo da jedan zid ukrasite na ovaj način. Izaberite osnovnu boju i obojite zidove, a jedan od zidova, frontova ormarića ili čak konzole učinite akcentom i prekrijte ga svetlim tapetama.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Obojite kupatilo umesto da koristite pločice

Ako u kupatilu uopšte nije bilo dekoracije, ili je u užasnom stanju, onda su popravke neophodne. Zapamtite da je stavljanje pločica posao koji treba da traje. Zato, ako nemate  novca za kvalitetne pločice i majstora, bolje to ostavite za neko bolje vreme.  Umesto toga, malterišite zidove i obojite vodootpornom bojom za kupatilo.

4. Razmotrite multifunkcionalnost

Ako je budžet ograničen i nemoguće je kupiti sav potreban nameštaj odvojeno, pokušajte da kombinujete skup funkcija. Na primer, izaberite sofe, krevete, pa čak i pufove sa sistemom za skladištenje. Transformacioni stolovi mogu biti i za kafu i za trpezariju. A ormar sa ogledalom u kupatilu će vam omogućiti da se nosite sa zadatkom skladištenja.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Kupite fabrički nameštaj

Nameštaj po meri svakako se bolje uklapa u enterijer, ali će fabrički nameštaj koštati mnogo manje. Pored toga, mnogi proizvođači pružaju mogućnost da sami sastavite opcije. Na primer, isti krevet može biti predstavljen u različitim veličinama, sa fiokama ili mehanizmom za podizanje.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Obratite pažnju na komplete

Ne mogu svi, posebno sa malim budžetom, priuštiti dizajnera. Da biste uspešno kombinovali nameštaj, pogledajte gotove komplete, koje često nude proizvođači. Pored toga, biće jeftinije.

Obično za dnevnu sobu možete odmah kupiti sofu i par fotelja, stočić a za spavaću sobu – krevet, par noćnih ormarića, ormar, komodu ili toaletni sto, za dečiju sobu – krevet, ormar i radni sto. Opcije su beskrajne, samo izaberite onu koja vam odgovara.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Ne kupujte sve odjednom

Ako kupite sav nameštaj odjednom i u jednoj prodavnici, možete dobiti značajan popust i uštedeti. Ali govorimo samo o osnovnim neophodnim stvarima: krevet, sofa, ormar, kuhinjski set, sto i stolice. Sve ostalo je bolje kupiti po potrebi – tako da ne trošite novac na dodatni otoman, koji će vam zauvek smetati pod nogama.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Opremanje stana: Kakve zavese vam trebaju?

Prilikom izbora minimalističkih stilova enterijera, zavese se mogu potpuno izostaviti. Druga opcija je upotreba providnog bestežinskog tila. Ako se stan nalazi na nižim spratovima, ili se jednostavno osećate neprijatno ako nemate zavese, onda dajte prednost rimskim zavesama. Danju su gotovo nevidljive, a noću čvrsto zaklanjaju od radoznalih očiju.

9. Promenite osvetljenje na LED

Obično, LED sijalice i lampe posebno dizajnirane za njih su skuplje od konvencionalnih. Ali ovi troškovi će se vrlo brzo opravdati. Takvo osvetljenje će morati da se menja tek na svakih deset godina. Pored toga, LED diode su jače od konvencionalnih lampi, što znači da će biti potrebno manje samih lampi.

10. Cveće umesto ukrasnih predmeta

Svaki enterijer postaje prijatniji sa živim biljkama. Naročito ako više volite moderne, minimalističke ili skandinavske stilove.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages