Ideja za mali stan : film kao inspiracija

by | December 21, 2022
mali stan

Ako se sećate filma „Kika“ ili plakata „Sve o mojoj majci“, onda ćete u ovom enterijeru zasigurno prepoznati žar i estetiku Pedra Almodovara. Inspiraciju za dizajn enterijera moguće je pronaći na raznim poljima, a neretko filmska umetnost krije motive koji mogu poslužiti kao idealne polazne tačke.

 

Mali stan : potražite inspiraciju na filmu

Dizajneri studija Pura imali su tu sreću da njihovi klijenti žele autentičan i nesvakidašnji prostor, što ih je navelo na eksperimentisanje sa bojama. Kao veliki ljubitelji bioskopa i filmova Pedra Almodovara vlasnicima apartmana se dopala ideja da se kolorit iz njegovih filmova prenese u ambijent.

Tako su zasićenocrvena, medenožuta i različite nijanse plave osvojile prostor, a raskošno zelenilo dočaralo špansku klimu unutar ambijenta. Vođeni zahtevom vlasnika koji su želeli stan koji ne liči ni na jedan drugi dizajneri su bili hrabri u estetskom smislu, a rezultat je moderan i jednistven životni prostor.

Akcentna crvena boja javlja se na zidu od drvenih lamela koji formira prelaz iz ulaznog predvorja u dnevnu zonu. Vertikalna podela minimalistički se našla i na zidu dnevne sobe gde je postavljeno nekoliko letvica i time napravljen zanimljiv okvir za umetničko delo slikarke Camile Cellar.

Pored toga, odabran je vertikalni radijator industrijskog stila koji je zbog svoje pozicije, veličine i crne boje vrlo izražen element u prostoru. Uz ovako jasne crte uklopila se sofa tapacirana sivim plišom i tepih geometrijskog dezena, a toplinu je unela jarko žuta fotelja. Zlatni detalji unutrašnjost čine elegantnom iako se pojavljuju samo na visilici u dnevnom boravku i u kuhinji.

Kuhinja je rađena po meri, nije velika, ali kako je svaki element promišljeno dizajniran, ipak poseduje sve što je neophodno za funkcionisanje, a dodatno je interesantnom čine teraco pločice upotrebljene kao zidne obloge, trpezariju čini ovalni sto i stolice od drveta, i ovaj deo ambijenta upotpunjen je crvenom visilicom i keramičkim vazama na stolu, dok se na zidu našla slika floralnih motiva koji se savršeno nadovezuju na zastupljenu bujnu vegetaciju u prostoru.

Spavaćom sobom dominira morskoplava nijansa koja je posebno izražena na uzglavlju od pliša i policama za knjige. Kao dekor na zidu iznad kreveta vidimo uramljene filmske plakate, dok je na plafonu instalirana visilica u industrijskom stilu. Na zidovima su postavljene drvene letvice, koje su ovde, za razliku od dnevnog boravka, obojene svetlosivom bojom, baš kao zidovi, ali ipak unose dinamičnost u enterijer.

Mali stan : zanimljivo kupatilo

U kupatilu su dizajneri kombinovali nijanse plave sa prepoznatljivom crvenom bojom. Pločice kojima je obložen zid iznad umivaonika podsećaju na ručno obojenu keramiku, a iz iste kolekcije belim pločicama je obložen suprotni zid uz koji je postavljen ugradni sistem za odlaganje. Ogledalo sa izraženim crnim okvirom, kao i visilice pored njega predstavljaju veoma upečatljive detalje koje je za nijansu ublažilo prisustvo dekorativnog zelenila.

 

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages