Kako da osmislite stilski enterijer bez dizajnera

by | December 21, 2022
stilski enterijer bez dizajnera

Kada razmišljate o preuređenju doma, jedno od ključnih pitanja je: Da li mogu da osmislim stilski enterijer bez dizajnera? Naravno, niko neće uraditi stan kao dekorater, ali… mnogo toga ipak možete i sami uz ova pravila!

Kako da osmislite stilski enterijer bez dizajnera?

Izbegavajte složene oblike

Talasi, cik-cak, polukrugovi su stvar prošlosti. Izaberite jasnu geometriju, stroge linije. Krug, kvadrat, pravougaonik.

Pokušajte da zadržite maksimalnu visinu plafona

Kutije od gipsanih ploča u tri reda samo zatrpavaju prostor i ne donose mu ništa novo i lepo. Koliko god da se vodite idejama o energetskoj uštedi ili stvaranju prostora za skladištenje – odustanite.

Izaberite 3 osnovne boje

Ako želite da napravite monohromatski enterijer, tri boje su dovoljne. Možete dodati jedan akcenat. Ako želite vin-vin opciju, to je siva (moguće je nekoliko nijansi) + bela + crna (minimalno) + prirodno drvo (moguće su 2 bliske nijanse). Ako želite da dodate akcentnu boju, onda žuta ili tirkizna izgledaju veoma lepo u ovim kombinacijama.

Ne štedite

Evo liste onih stvari na kojima ne možete da uštedite: podovi, pločice, kuhinja, vodovod. Sve ostalo se uvek može prefarbati ili promeniti.

Razmišljajte o skladištenju

Pokušajte da sakrijete sve što je više moguće, to će stvoriti osećaj čistoće. Kladite se na ugrađene police,  ormare. Ostavite otvorene police za dekoraciju. Ne zaboravite da razmislite o mestu za skladištenje hemikalija za domaćinstvo, krpe, kante, prljavog veša.

 Pokušajte da kombinujete elemente iz različitih stilova

U tome će vam pomoći pravilo broj 3. Ako se držite tri osnovne boje, to će zadržati ukupnu harmoniju. Na primer, dve stolice su različite po obliku, ali iste boje. Podsećam da ne bi trebalo da bude mnogo detaljaa. Na primer, u dnevnoj sobi u skandinavskom stilu dovoljna su dva klasična akcenta – lusteri i slike ili ogledala.

Ne preterujte sa završnom obradom

Zapamtite da je glavni zadatak stvaranje harmoničnog izgleda u kojem se možete igrati sa detaljima, menjajući raspoloženje. Razmislite o nekoliko akcenta: tapete, cigla, drvo, stari zid. Akcenat je mali element na ukupnoj neutralnoj pozadini, ne zaboravite na to. Zid uzglavlja u spavaćoj sobi, na primer, ili zid za TV u dnevnoj sobi. Ako je naglasak svetle boje ili teksture, onda bi ostali zidovi trebali biti neutralni.

 Pre nego što počnete sa renoviranjem, dobro razmislite o osvetljenju

Napravite nekoliko nivoa svetlosti: plafon, svetiljke, podne lampe, takođe možete istaknuti nešto odozdo, ovo obično izgleda spektakularno na teksturnim zidovima, na primer, na cigli. Zaboravite na višebojno LED pozadinsko osvetljenje! Koristite dimere.

Ne zatrpavajte stan

Uvek se kladite na čist prostor. Ogroman luster sa niskim plafonom izgleda apsurdno, ma koliko lep bio. Uvek ostavljajte velike prolaze, najmanje metar. Naravno, svaki prostor je individualan, ali vodite računa o “vazduhu” u unutrašnjosti.

Koristite više prirodnih materijala

Drvo, pamuk, lan, kamen – sve ovo stvara udobnost, a osim toga, prilično su izdržljivi materijali, nisu skloni brzom habanju i dobro podnose godine korišćenja.

Ostavite izbor dekora za poslednji trenutak

Zavese, jastuke, slike je bolje kupiti u poslednjem trenutku. Kada se napravi ukupna slika, biće jasno šta nedostaje. Ne plašite se eksperimentisanja sa slikama. Svetli pop art elementi, na primer, i druga dela savremene umetnosti daju prostoru ličnost.

H. Dunđerov

CreativaStudio/GettyImagesPlus