Koje boje idu uz prirodno drvo: Najbolje kombinacije

by | October 16, 2023
Koje boje idu uz prirodno drvo: Najbolje kombinacije

Kombinovanje boje farbe sa prirodnim drvetom nije uvek tako jednostavno kao što se čini. Različite vrste drveta, poput hrasta i oraha, zahtevaju različite pristupe.

Kako biste saznali kako izabrati savršenu boju za kombinovanje sa drvetom, razgovarali smo sa unutrašnjim dizajnerima i stručnjacima za boje. Evo nekoliko korisnih saveta i nekoliko neočekivanih ideja za kombinovanje boja.

Ove popularne boje u enterijeru biraju klijenti koji vole luksuz

Koje boje idu uz prirodno drvo?

Izbor boje zavisi od stila i atmosfere koju želite postići, ističe Noel Gatts, dizajner i osnivač kompanije beam&bloom. Za tamnije, ozbiljnije prostorije, poput onih sa tamnim drvetom poput oraha, predlaže tamnu, hladnu boju kao što je “Gentlemen’s Gray” od kompanije Benjamin Moore, kako bi stvorili suptilan kontrast. S druge strane, za svetliju atmosferu, preporučuje svetlosivu boju kao što je “Sterling” koja osvežava prostor sa drvetom u boji hrasta ili borovine.

Svetlo drvo

Ruth Mottershead, kreativna direktorka kompanije Little Greene, savetuje da se svetli tonovi drveta posmatraju kao neutralni elementi u prostoru. Treba pažljivo razmotriti da li imaju toplu ili hladnu podnotu. Na osnovu toga, izaberite boje koje će se slagati. Ako niste sigurni, ona predlaže da se opredelite za lako kombinovane nijanse koje nisu previše tople ili hladne, poput “French Grey” ili “Slaked Lime”.

Za svetla drva poput bukve, hrasta i jasenovine, Aaron Markwell, vođa sektora za boje u kompaniji COAT Paints, predlaže upotrebu svetlih, toplih neutralnih boja, posebno uz borovinu. Preporučuje izbegavanje veoma sivih nijansi koje bi mogle da stvore jak kontrast sa sivim bojama.

Za hrast, bukvu i šperploču, koji se mogu razlikovati po tonu, možete ih dobro kombinovati sa smelim bojama. “Maslinasto zelena ili tamno plava lako se uklapaju uz svetlo drvo,” kaže Amy Leferink, unutrašnji dizajner u kompaniji Interior Impressions. Takođe vole koristiti crnu ili ugaljaste boje za elemente kao što su ostrvo ili bar za piće, dok ostale boje zadržavaju neutralnim.

Ako vam nisu privlačne smele boje, a želite se udaljiti od neutralnih, Mathew Freeman, predsednik Britanskog instituta za unutrašnji dizajn, predlaže kombinaciju sa pastelnim tonovima srednjeg intenziteta. “Vodite računa da uključite i belu boju u svoj plan kako biste očuvali svežinu, a takođe uključite i tamnije detalje kako biste održali ravnotežu svetla i tame. Takođe, uključivanje različitih uzoraka i tekstura održava vizuelni interes,” savetuje Freeman.

Tamno drvo

Duboka tamna drva poput oraha i mahagonija savršeno se slažu sa jednom od najpopularnijih boja – zelenom. Ta kombinacija može stvoriti eleganciju u prostoru. “Tamna drva kao što su orah ili mahagoni odlično se slažu sa zelenom, bilo da su to svetliji tonovi poput “Boxington” za kontrastnu atmosferu ili bogate zelene nijanse poput “Puck” za elegantan enterijer,” sugeriše Ruth Mottershead.

Ako želite nešto neobično, poslušajte savet Sama Baldryja, šefa dizajna kompanije Swoon, i isprobajte neon. “Neon se pojavljuje u trendovima već nekoliko puta u poslednjoj deceniji, ali sada govorimo posebno o osvetljenju i malim dodacima, ne o celim prekrivačima ili zidovima u boji,” kaže Baldry. “Kombinacija neon boja sa luksuzom i misterijom tamnog drveta je izuzetno šik i čini da vaš dom izgleda moderno i privlačno.”

Koje boje idu uz prirodno drvo: Kako izabrati najbolje?

Prirodne boje drveta mogu varirati od komada do komada, pa iako dizajneri imaju svoje omiljene kombinacije, naglašavaju važnost razumevanja kako se boja drveta slaže sa bojom zida. Ruth Mottershead savetuje da se potraže boje koje će se slagati sa prirodnim drvetom. “Koristite karte sa bojama ili ventilatore da ih prepoznate. Na primer, jake žute ili narandžaste boje savršeno se slažu sa toplijim drvetom, dok hladnijem drvetu sa nijansama pepela treba razmotriti hladnije neutralne boje za harmoničan izgled.”

Zaključak je da kombinovanje boje zida sa prirodnim drvetom može stvoriti spektakularan enterijer, ali za postizanje najboljeg rezultata, važno je razmotriti vrstu drveta, njegove tonove i atmosferu koju želite postići. Upotrebom saveta stručnjaka i uz pažljivo razmatranje boje i nijansi, možete postići savršenu harmoniju između prirodnog drveta i boje zida u svom domu.


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages