Ako imate mračnu prostoriju, ovako možete dodati više svetlosti

by | May 9, 2024
Ako imate mračnu prostoriju, ovako možete dodati više svetlosti

U slučaju da imate malo izvora prirodne svetlosti ili ga nemate uopšte, mračna prostorija može stvarati poteškoće u dizajnu ali uz ove trikove možete da je transformišete.

Imate mračnu prostoriju?4 načina da je ulepšate i dodate svetlosti

Boja zidova i nameštaja

Ukoliko u vašem domu imate mračnu prostoriju, verovatno ćete biti ograničeni bojama za stvaranje vizuelno svetlijeg ambijenta. Međutim, i dalje možete da se igrate čak i sa tamnijim tonovima, uz poznati dizajnerski trik.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi vaša mračna prostorija izgledala luskuznije, skladno i vizuelno veće, koristite istu boju za zidove, kao i za nameštaj. Na ovaj način će se svi elementi savršeno uklopiti u monohromatsku sliku koja zaista doprinosi autentičnom izgledu prostora.

Ogledalo

Ne samo da će vaša prostorija izgledati vizuelno veće, već će ogledalo doprineti stvaranju svetlijeg ambijenta. Postavite ga naspram izvora svetlosti (lampa, prozor, vrata), tako da reflektovanjem obasjava veći deo sobe. Ovaj jednostavan trik možete postići postavljanjem i zidnih i podnih ogledala. Još jedan dobar trik su i ramovi za slike jer staklo takođe reflektuje svetlost i obasjava.

Članak se nastavlja posle reklama

Miran prostor za mračnu prostoriju

Umesto pronalaženja načina da osvetlite prostoriju, možete joj jednostavno pronaći namenu koja će funkcionisati u mračnijem ambijentu. Na primer, dobra ideja je da u ugao postavite nameštaj za sedenje i svoj mračni kutak pretvorite u miran prostor za uživanje u kafi ili doručku.

Takođe, možete uključiti i stonu, zidnu ili podnu lampu za prijatniji osećaj tokom čitanja knjige ili rada.

Članak se nastavlja posle reklama

Naglasite prostor tamnim bojama

Tamne boje izgledaju vrlo sofisticirano i prikladne su za mračne prostorije kada jednostavno želite da prihvatite tamu. Što su tamije nijanse, to je oštriji kontrast i dopadljiviji izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, obavijajući ceo prostor u jednu boju dodaje divnu iluziju dodatnog prostora i dimenzije. Ovo je posebno pogodno za dnevnu sobu ili spavaću sobu jer stvara opuštajući ambijent i pruža dodatan osećaj komfora.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 


Marc_Osborne/gettyimages