6 jednostavnih načina da osvežite svoj dom

by | November 13, 2022

Vremenom, čak i najlepši enterijer može da dosadi. Ali, veliki remont zahteva prilična sredstva. Nudimo šest jednostavnih načina za ažuriranje dizajna stana.

 

1. Oslobodite se viška

Članak se nastavlja posle reklama

Pre svega, oslobodite se svih sitnica na policama. Kolekcija figura iz Kinder iznenađenja, školjki i kamenčića donetih pre mnogo godina iz okeana, starih sveća koje je nepoznata osoba poklonila za prošlu Novu godinu – sve ove stvari imaju mesto u kutiji u krajnjem uglu ormana, i ne na vidnom mestu. Prvo, sve ovo smeće skuplja prašinu. Drugo, ne izazivaju nikakve emocije. Kada ste se poslednji put zaista divili ovim malim stvarima? Zapamtite, u enterijeru je uvek bolje manje nego više.

2. Pomerite nameštaj

Čak i stolica pomerena u drugi ugao daće drugačiji pogled na prostor. Možete početi sa malim: preuredite noćne ormariće, zamenite stolice iz različitih soba, premestite cveće sa prozorske daske na sto za kafu. Ako je pomereno sve što se moglo samostalno i bez mnogo truda pomeriti, a novi utisci nisu došli, ostaje pomeranje ormarića, kreveta, sofa. Međutim, ne bismo vam savetovali da radite takve stvari bez prethodne pripreme, rizikujete da bude još gore. Pokušajte prvo da nacrtate buduću sobu u jednom od mnogih 3D simulatora, gde bez mnogo truda i posebnih sposobnosti možete ponovo kreirati dizajn stana.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Koristite fotografije i crteže u ramovima

Prazni zidovi mogu biti ukrašeni reprodukcijama slika ili fotografijama iz lične arhive. Pronađite i odštampajte svoje omiljene fotografije, kupiteramove i okačite ih kako god želite. Alternativno, u bioskopu možete tražiti postere najnovijih filmova koji su vam se posebno dopali. U lakoničnom okviru, oni će izgledati više nego pristojno.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Nadogradite dekorom

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što su tepisi, cveće, posuđe, zavese, sitni ukrasni predmeti – kupovinom ovih stvari ne možete izgubiti previše novca, ali će pojava novih predmeta u stanu svakako osvežiti enterijer.

5. Promenite boju lustera

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje igra važnu ulogu u oblikovanju enterijera. Jedna od opcija može biti promena lustera ili njihovih nijansi  prema šemi boja. Na ovaj način možete čak i promeniti ukupnu paletu boja sobe, posebno ako je boja zidova i nameštaja svetla. Takođe pokušajte da dodate nove izvore svetlosti ako vam se čini da se uveče pomalo smrači.

6. Rasporedite knjige po bojama (veličini)

Ako imate veliku biblioteku, sortiranje knjiga po bojama je dobra ideja.Možda se čini da to neće ništa promeniti, ali nije  tako. Kada prebirete knjige, verovatno ćete izbaciti tonu papirića, letaka ili drugih papira koji su se tamo nakupili tokom vremena. Pored toga, uredno raspoređene knjige će stvoriti ukupnu uređenu atmosferu u prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama


Kristen Prahl/GettyImagesPlus

Tags: