Neon u vašem domu: Pet načina da „neonizujete“ svoj životni prostor!

Svetleće reklame prodavnica, barova, klubova, hotela su spoljna reklama, čiji je nepromenljivi atribut neon.

by | August 31, 2022
Neon u vašem domu

Navikli smo da vidimo svetle natpise, slike, figure izvan zgrada, ali šta ako ih koristimo neon u vašem domu kao deo enterijera u sopstvenom stanu?

Počnimo sa činjenicom da je stvaranje pravog neonskog osvetljenja u prostoriji vrsta umetnosti. Nije tajna da pravilna distribucija osvetljenja može i poboljšati unutrašnjost i pokvariti ceo projekat dizajna, bez obzira na to koliko je profesionalno izveden.

Moda za neon pojavila se relativno nedavno i svake godine aktivno dobija zamah. Postoji nekoliko prednosti korišćenja takvog osvetljenja:

  • Meki sjaj, za razliku od lampi sa žarnom niti, “tuče” u očima
  • Neon je izdržljiv i praktičan
  • Široka paleta boja za svaki dizajn
  • Neon je fleksibilan, u smislu da se lampe mogu saviti i napraviti po narudžbi u bilo kom obliku, dužini ili formatu.

Ali sa svim plusevima, neon zahteva posebnu pažnju – određeni izbor ukupne palete boja, pored toga, nisu svi materijali za nameštaj i dekor pogodni. Nudimo vam da zajedno razmotrimo neobična rešenja za dizajn enterijera koja se mogu koristiti čak iu malom studiju.

Neonske lampe
Neon u vašem domu

Bilo bi previše banalno koristiti običnu lampu – ovo nikoga neće iznenaditi, čak i ako ste sami Tomas Edison. Ali možete ga koristiti kao pozadinsko osvetljenje, stavljajući akcente u sobu. Na primer, postavite takvu lampu blizu masivne kućne biljke, čiji će listovi prelepo svetlucati u neonskom sjaju, ili se fokusirajte na police stalka na kojima se postavljaju predmeti dekoracije.

Neonski nameštaj

Možete nabaviti sofu ili stolicu neutralne boje – belu, sivu, golu – i postaviti neke podne lampe oko ivica sofe tako da su uglovi istaknuti. Ili zašrafite lampe po obodu sobe, postavljajući ih jasno iznad tapaciranog nameštaja tako da svetlost pada na njega. Ovo će postaviti akcente i stvoriti atmosferu u salonu.

Neonske slike

Isto važi i za slike ili fotografije. Dodatno osvetljenje za dekoraciju u neposrednoj blizini predmeta i dekorativnih elemenata smeštenih u posebnim nišama promeniće dizajn enterijera jednim klikom. Sa dnevnim svetlom, imate stan u stilu potkrovlja, uveče – urbani stil (pogledajte takođe: Izađite iz sumraka: kako pravilno dizajnirati osvetljenje stana).

Neonske skulpture i slike

Ljubiteljima organizovanja zabava, ova opcija će biti najbliža. Svetleći flamingo, čaša vina, sladoled ili šoljica kafe – izbor je na vama.

Ovde je takođe moguće nekoliko opcija – na primer, okačite lampu na zid, na primer, u zoni bara, ili je stavite na sto za kafu kao dodatak koji upotpunjuje celokupni stil enterijera.

Fleksibilna neonska svetla

Jedna od najprezentativnijih opcija koja može pretvoriti već završeni dizajnerski projekat stana u nešto moderno. Fleksibilne lampe se dobro uklapaju u radnu površinu kuhinje, vrata ormara ili, na primer, savršeno tuku podnožje kreveta.

Kada birate i uključujete neonsko osvetljenje u dizajn vašeg stana, obavezno odredite za koju svrhu će se koristiti u zatvorenom prostoru. To može biti i punopravno osvetljenje stana, i dekoracija ili dekoracija pojedinačnih zona. Od toga će zavisiti, prvo, količina potrošene struje, a drugo, izbor nijansi: agresivne i svetle za akcente ili svakodnevne za opšte osvetljenje.