Savršen dizajn unutar 38 metara kvadratnih

by | November 23, 2022
Savršen dizajn unutar 38 metara kvadratnih

Cartelle Design, studio za dizajn enterijera, našao se pred popriličnim izazovom prilikom uređenja ovog malog apartmana, u kojem je osim osnovnih funkcija trebalo obezbediti i pogodne uslove za rad jednog mladog fotografa.

 

Stan površine 38 metara kvadratnih nalazi se u potpuno novoj zdradi i mogli bismo reći da je sasvim lepo organizovan.

Skromna kvadratura obuhvatila je sve zahteve osnovnih životnih potreba, ali kako se sa ovim zadatkom suočio iskusan tim dizajnera, apartman je postao i više od toga. Promišljenom i kreativnom prostornom organizacijom i upotrebom jednostavnog nameštaja obezbeđen je komfor u svakoj zoni.

 

Iz hodnika se već može stvoriti jasna slika o minimalističkom stilu i paleti boja koje se smenjuju od bele do tamnosive. Uz zid na kojem se nalaze prozori i izlaz na terasu smešteni su kuhinja i dnevni boravak kako bi, tokom dana, što više prirodnog svetla dopiralo unutar stana.

 

Kuhinja je formirana uz jedan zid, a urađena je od belog medijapana bez istaknutih ručki. Niša je blago uvučena u odnosu na bočne elemente, a LED osvetljenje je čini dodatno elegantnom. Kuhinjsko ostrvo manjih dimenzija sa kamenom pločom preuzelo je ulogu trpezarije dodavanjem dve barske stolice, a iznad je postavljena moderna visilica.

Ona je tu da ulepša atmosferu, dok je osnovno osvetljenje postavljeno na šinu na plafonu. Takođe, radi lepšeg ambijenta jedan od zidova uokviren je LED rasvetom.

 

Kontrast naspram tamnih boja i toplina postignuti su upotrebom svetle nijanse parketa koja se ponavlja i kao obloga jedne polovine zida, ali i podesta.

Dnevni boravake kauč i kafe-stočić zanimljivog dizajna, a tu je i drvena fotelja sa žutim kožnim sedištem. Uz zid je osmišljen radni kutak, neophodan fotografu.

 

Čine ga radni sto, stolica i lampa koju je moguće okrenuti u zavisnosti od toga da li je potrebno osvetliti sto ili krevet. Kako bi se noćna zona, odnosno deo prostorije u funkciji spavaće sobe, delimično zatvorila, postavljena su panelna klizna vrata napravljena od horizontalnih drvenih letvica koja omogućavaju protok vazduha.

 

Osim što su izuzetno koristan element, svojim izgledom daju poseban pečat dizajnu. Krevet je delom ugrađen u podest, a uz zid su postavljeni elementi za odlaganje stvari, dok je pri dnu konzolno formirana polica. Kupatilo je takođe malih dimenzija, ali je obezbeđeno nesmetano korišćenje.

 

Tuškabina je obložena pločicama kamenog dezena, dok je ostatak kupatila urađen od kvadratnih pločica bele i teraco crvene boje sa izraženim fugnama. Viseći elementi su obloženi ogledalom kako bi se prostorija vizuelno proširila.

 

 


Cartelle Design