Kade: trenuci uživanja i opuštanja

by | 8 oktobra, 2021

Ubrzan tempo života ostavlja vrlo malo vremena za opuštanje, a održavanje lične higijene mnogima od nas jedini je trenutak kada smo posvećeni isključivo sebi. Zato se pri renoviranju kupatila ljudi odlučuju za kade, ukoliko to dimenzije prostorije dozvoljavaju.

Za opušteno leškarenje u kadi imamo sve manje vremena, ali ukoliko vam prostor u kupatilu to dozvoljava, nikako se nemojte odreći mogućnosti da makar povremeno utonete u opuštajuću toplu kupku. Ležeće kade proizvode se u različitim veličinama i oblicima, te za gotovo svako kupatilo postoji odgovarajući model.

U domovima se najčešće sreću klasične kade standardnih dimenzija, čija širina iznosi 70, 75 ili 80 cm, a dužina 140, 150, 160, 170 ili 180 cm. Međutim, postoje i nestandardni modeli koji su uglavnom ili prilagođeni minijaturnim kupatilima, ili je pak reč o luksuznim rešenjima, te se njihove dimenzije značajno mogu razlikovati od standardnih.

Prema načinu ugradnje kade za kupanje mogu biti ugradne ili samostojeće. Ugradne kade, kako im sam naziv kaže, ugrađuju se u odgovarajuću konstrukciju i oblogu, koja se kod nekih modela prodaje sa samom kadom, a kod nekih je potrebno njihovo posebno izvođenje. Ovakve kade po pravilu se barem s jedne strane oslanjaju na zid kupatila, a najčešći je slučaj da samo jedna šira strana ostaje slobodna.

Samostojeće kade ne zahtevaju dodatnu konstrukciju, a mogu se postavljati tik do zida, ili u bilo kojem delu kupatila do kog su, naravno, sprovedene neophodne instalacije. Ovakve kade najčešće su centralni detalj luksuznih kupatila raskošnih dimenzija.

Kada je reč o materijalima, na današnjem tržištu najrasprostranjenije su emajlirane limene (metalne) i plastične kade. Metalne kade neophodno je uzemljiti, a najveća mana ovakvih modela jeste sklonost koroziji. Od ove pojave metalni lim štiti sloj emajla, ali se on vremenom može oštetiti, te posledice korozije metala vrlo brzo postaju vidljive.

Plastične kade postaju sve popularnije jer se materijali od kojih se one izrađuju sve više usavršavaju, postaju pristupačniji, lako se oblikuju, a plastične ugradne kade najčešće se prodaju sa odgovarajućom oplatom. S obzirom na to da se kade mogu proizvoditi od različitih vrsta i debljina plastike, među njima postoje značajne razlike u kvalitetu. U skladu s tim, ovakve kade mogu biti sklone krivljenju zidova, a dosta pouzdan pokazatelj njihovog kvaliteta, jeste, naravno, cena. Osim navedenih, postoje i kade od specijalnih kompozitnih materijala, koji odgovaraju na najviše estetske i higijenske zahteve.


Tags: