Kako da policama oplemenite prostor i učinite ga praktičnijim i lepšim

by | October 8, 2021

Bez obzira na to da li je vaš životni prostor manjih ili većih dimenzija, odabir nameštaja za adekvatno odlaganje je uvek bitan segment pri uređenju, pa je dobro posvetiti malo pažnje i toj temi. Ono što je uvek važno je da nameštaj koji birate za svoj dom predstavlja spoj i estetski privlačnog i funkcionalnog. Ukoliko sa više pažnje posmatramo enterijere u savremenim domovima, videćemo da su police nezaobilazni funkcionalni elementi, koji mogu biti sastavni delovi nameštaja ili samostalni elementi, a njihova estetika je u savremenom dizajnu nameštaja nešto čemu se poklanja posebna pažnja.

Prilikom izbora polica za dom, najčešće se opredeljujemo za otvorene police, ali pre nego što se odlučimo za stil, model i veličinu polica koje ćemo odabrati za svoj enterijer, važno je da donesemo odluku kako želimo da ih pozicioniramo u prostoru – da li je to pored zida, u zamračenom kutku doma, pored prozora, ili ih pak koristimo kao pregradni zid u ambijentu.

Pored toga što imaju dekorativnu ulogu, otvorene police služe i za odlaganje nekih nama važnih sitnica i samim tim štede prostor i čine ga urednijim. Iako je njihova namena široka, često ih vezujemo za adekvatno mesto za odlaganje knjiga i dekoracije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako bi njihova primarna namena bila odlaganje knjiga, važno je da razmislimo planiramo li da napravimo kutak za čitanje sa lampom i udobnom stolicom, kao i da li već imamo čitavu sobu posvećenu svojim knjigama i uspomenama.

Bez obzira na sve što nam današnja tehnologija pruža, neki ljudi i dalje uživaju jedino u dodiru i mirisu pravih knjiga, tako da je polica sa omiljenim knjigama verovatno njihovo carstvo.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Otvorena polica MAURO (MXXR431) idealan je izbor za odlaganje knjiga, ali i mnogih drugih dekorativnih sitnica ili ramova sa fotografijama. Ukoliko razmišljate kako je najbolje da poređate knjige, a da to i vizuelno lepo izgleda, slobodno započnite sa većim knjigama, a zatim organizujte i ostale. Možete da popunite ceo red, ili postavite nekoliko knjiga u desni ili levi kraj police. Kako bi svaka polica bila uravnotežena, okrenite knjige horizontalno i vertikalno, a radi potpunijeg izgleda, knjige stavite do prednje ivice police.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored otvorenih polica, u enterijerima je zapažen i zatvoreni tip vitrina, koje su svima poznate kao tradicionalni način skladištenja, pa su tako vitrine sa staklenim vratima i podesivim policama vrlo čest izbor. Samim tim što je zatvorena, vitrina izložene predmete štiti od prašine, a to je često presudno u izborima koje pravimo pri kupovini polica. Moderno i atraktivno rešenje za ovakav tip vitrine je vitrina NOTE NTEV721L, koja je veoma funkcionalna zahvaljujući različitim modelima polica, kako otvorenih, tako i zatvorenih.

Savet je da prvo postavite najveće predmete i koristite ih kao sidra za ostatak dekoracije. Dekoracija koja će dodatno oplemeniti prostor mogu da budu okviri za slike, ukrasne činije, dekorativne tegle i kutije, kao i razni drugi dekorativni predmeti. Držite se jedinstvenih paleta boja i stila, pomešajte različite teksture, dodajte cveće – sve su to načini za još topliju atmosferu ambijenta.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko ste ljubitelj atraktivnih komada nameštaja, verujemo da će vaš izbor biti otvorena polica AVANGARD, koja je pogodna za odlaganje knjiga, dekoracije ili sobnih biljaka, koje bi na ovako dizajniranoj polici izuzetno doprinele estetici prostora. Praktično je rešenje i za opremanje radnog ambijenta ili kao dopuna kompozicije dnevnom boravku. Budući da police nude puno prostora za popunjavanje, ravnoteža i vizuelna težina igraju veliku ulogu u njenom ispravnom postavljanju. Neke police su šire od drugih, pa veće predmete možete postaviti sa strane, a manje predmete i dekoraciju u sredinu. Dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju da u ambijent ubacite biljke u saksiji ili vaze sa cvećem, koje će oplemeniti prostor, a kao dekoraciju možete dodati detalje od keramike, metala.

Članak se nastavlja posle reklama

Verujemo da ste među ponuđenim policama odabrali onu koja bi se savršena uklopila u vaš ambijent, i da će na najbolji način doprineti izgledu vašeg enterijera. Istovremeno, police će enterijer učiniti potpunim, kako u dekorativnom, tako i u ličnom, intimnom smislu – one su ogledalo individualnosti – nosioci uspomena i ličnih predmeta koji se na njima izlažu.