Dekor u kuhinji: kako ukrasiti zidove

by | February 1, 2023
Dekor u kuhinji: kako ukrasiti zidove

Postoje zanimljiva rešenja koja će kuhinju učiniti lepšom. U nastavku pogledajte naše predloge. 

 

Dekor u kuhinji : saveti kako ukrasiti zidove

Članovi porodice svakodnevno provode dosta vremena u kuhinji. Zbog toga je važno učiniti prostoriju prijatnom i lepom. Najlakši način na koji to možete postići jeste da osvežite i ulepšate zidove.

Kako ukrasiti zidove : prvi korak

Pre nego što pređemo na ideje dekoracije, upoznajmo se sa nekoliko opštih pravila:

1. Razmislite o postavljanju ukrasa. Napravite kompoziciju unapred i pokušajte da postavite elemente na pod. Možete postaviti delove i simetrično i nasumično. Glavna stvar je da dekorativni predmeti izgledaju originalno i organski.

2. Ne stavljajte mnogo ukrasa u malu kuhinju. U suprotnom, soba će vizuelno izgledati još manje. Ali u prostranoj prostoriji možete bezbedno eksperimentisati sa različitim vrstama dekora.

3. Izaberite dekor na osnovu stila enterijera i šeme boja. Predmeti takođe mogu biti kontrastni, ali treba imati meru.

4. Kombinujte male stvari sa velikim. Izaberite centralni element kompozicije i upotpunite ga zanimljivim detaljima.

Dekor u kuhinji: idealan izbor za zidove

Pre izbora detalja, ostaje još jedan važan korak – da pripremite podlogu.

1. Kako ukrasiti zidove tapetama

Najpopularnija opcija je ukrasiti zidove u kuhinji sa tapetama. Posebno što u ponudi postoje tapete koje se mogu obrisati, pa ih je mnogo lakše održavati. Možete odabrati jednostavne dezene ili upečatljive boje, ali kuhinja može biti idealno mesto za postavljanje zanimljivo ilustrovanih tapeta.

2. Pločice kao dekor u kuhinji

S obzirom da se mala površina zidova oblaže pločicama u kuhinji, možete izabrati vrlo zanimljive primerke i eksperimentisati sa kompozicijom.

3. Kako ukrasiti zidove pomoću cigle i kamena

Dekor od cigle na zidu kuhinje je trend u industrijskom stilu, ali se lako može primeniti i među ostale, u kojima je akcenat na prirodnim materijalima i teksturama. Cigle se najčešće koriste kako bi se određeni zid akcentovao, a u kuhinji može stvoriti posebno topao i prijatan ambijent.

Takođe, prirodni i veštački kamen se ponekad koriste za ukrašavanje zidova u kuhinji. Ovi materijali izgledaju originalno na površinama, naročito ako je reč o kuhinjama minimalističkog stila.

4. Dekor u kuhinji: uvek poželjno zelenilo

Biljke su uvek poželjan deo unutrašnjeg prostora, a posebno mogu doprineti izgledu kuhinje. Ono što se izdvaja kao trend jesu velike zidne površine prekrivene zelenilom. Takođe, ovakav vid dekora ne očekuje složenu brigu, zato se biraju vrlo prilagodljive biljke koje je potrebno s vremena na vreme tretirati odgovarajućim rešenjima.

Sigurni smo da će vaša kuhinja zablistati uz neki od predloženih saveta.

 

 

Borjana Božić