Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

by | December 8, 2023
Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

U poslednje vreme, velikoformatne keramičke pločice su postale popularan izbor u uređenju enterijera, koji pretvara savremene domove u otmeno okruženje.

Keramičke pločice velikog formata – Mapei

Ove pločice nisu samo obične zidne ili podne obloge, već ponekad i prava umetnost. Mogu se koristiti u različitim prostorijama i mestima u domu. Mala debljina ih čini prilagodljivim za ugradnju na različitim površinama, uključujući podove, zidove, kuhinjska ostrva, radne površine, šankove i druge elemente u enterijeru.

Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

Osim toga, donose niz prednosti. Veliki formati obično su glatkih površina a imaju i manji broj spojeva. To znači manje mesta na kojima se može nakupljati prljavština, i samim tim lakše održavanje. Minimalni spojevi i čiste linije doprinose sofisticiranom izgledu i stvaraju iluziju većeg prostora i prostranosti, naročito kada se koriste na podovima. Na kraju, pružaju mnoge opcije dezena i samim tim velike mogućnosti za stvaranje unikatnih enterijera.

pločice mapei

Kao pionir u proizvodnji velikoformatnih pločica, Italija je postavila standarde za ovaj segment i otvorila je vrata inovacijama. Prema tim standardima, keramičke pločice velikih dimenzija se definišu kao one čija je kraća stranica duža od 60 cm. Istovremeno, tanke keramičke pločice se karakterišu debljinom koja ne prelazi 5 mm. U praksi, dimenzije velikih formata dosežu i do 3,2 m x 1,6 m, a mogu biti debljine od 3 mm do 12 mm.

Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

Za postizanje maksimalnog efekta velikoformatne keramike najvažnije je koristiti specijalne materijale za ugradnju, posebno namenske lepkove i odgovarajući alat. S obzirom na to da su ove pločice tanke i velikih dimenzija, veoma je važno da podloga bude besprekorno ravna, jer neravnine i šupljine u podlozi mogu da rezultiraju lomljenjem pločica. Zato, ako podloga nije dovoljno ravna, pre postavljanja pločica je neophodno da se izravna odgovarajućim masama za nivelisanje ili reparaturnim malterima, kao što su ULTRAPLAN, ULTRAPLAN ECO ili PLANITOP FAST 330.

Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

Za postizanje trajne i funkcionalne obloge od keramičkih pločica velikog formata, ključno je primeniti i odgovarajuću tehniku ugradnje, kao i namenski lepak. Trenutni standardi, recimo, preporučuju dvostruko nanošenje lepka, preciznije – nanošenje i na podlogu i na poleđinu pločice. Lider u oblasti proizvodnje lepkova za keramičke pločice – Mapei, za ovu namenu je razvio posebnu liniju lepkova nove generacije – Ultralite, među kojima se ističu ULTRALITE S1 FLEX i ULTRALITE S2 FLEX. U poređenju s tradicionalnim proizvodima, karakteriše ih manja gustina, pa su poznati i kao „ultralaki“ lepkovi. Njihova viskoznija konzistencija poboljšava obradljivost i omogućava brže i lakše izvođenje radova. Osim toga, imaju značajno produženo „otvoreno vreme“ u poređenju sa standardnim cementnim lepkovima. Ova karakteristika dobija poseban značaj prilikom nanošenja lepka na velike površine, jer sprečava formiranje pokorice pre nego što dođe do polaganja pločica.

Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

Za fugovanje velikih formata preporučujemo upotrebu dvokomponentne, dekorativne epoksidne mase KERAPOXY EASY DESIGN, koja se može koristiti za fuge širine već od 1 mm, za minimalno primetne spojeve. Masa postoji u širokoj paleti boja, a na vama je samo da se opredelite za onu koja će se najbolje uklopiti sa vašim pločicama.

Keramičke pločice velikih formata – nova era u dizajnu enterijera

Pojavom pločica velikih formata definitivno smo ušli u novo poglavlje dizajna. Iako izazovne za uklapanje u enterijer i ugradnju, sa njima rezultat može biti pravo remek-delo. Gledajmo na pločice velikih formata ne kao na nešto strano ili što izaziva brigu, već kao na nešto što pruža ogromne mogućnosti i izuzetan kreativni potencijal. Slobodno se odlučite za ovaj izbor, imajući na umu namenske materijale koji su vam na raspolaganju. Ova odluka nije bitna samo za uređenje prostora, već i unošenje prave doze elegancije u vaš svakodnevni život.


Borjana Božić

promo