Ovi znakovi ukazuju da je vreme da promenite usisivač

by | October 20, 2023
da li je vreme da promenite usisivač

Kao i svim uređajima, njihova efikasnost se smanjuje tokom godina. U nastavku pogledajte znakove koji ukazuju da je vaš usisivač dotrajao.

Ovi znakovi ukazuju da je vreme da promenite usisivač

Da li je vaš usisvač star?

U zavisnosti od brenda i koliko često usisavate, prosečan životni vek usisivača je okvirno od šest do osam godina.

Posle oko četiri godine, možda bi bio pravi trenutak da ga popravite i zamenite neke delove. Ali ako imate neke veće kvarove, kao što je pregoreo motor ili pokvaren prekidač, možda je najlakše da pređete na novi usisivač.

Članak se nastavlja posle reklama

Veće popravke i zamene mogu koštati koliko i potpuno novi usisivač, posebno ako je model koji imate na jefitnijoj strani.

Pregrevanje usisivača

Ako ste primetili da se usisivač pregreva, ovo  može biti znak da motor ne radi dobro. Drugi problemi koji često idu uz to je otežano usisavanje.

Najbolje bi bilo da izbegnete rizik i odmah isključite usisivač, a zatim pozovite majstora koji vam može pomoći oko procene štete.

Članak se nastavlja posle reklama

Gubitak snage usisivača

Ako vaš usisivač više ne sakuplja prašinu i ostatke tako efikasno kao nekada, možda gubi snagu usisavanja. Ovo može biti zbog začepljenog filtera, istrošene rolne četke ili oštećenog motora. Ako čišćenje ili zamena ovih komponenti ne poboljša usisavanje, možda je vreme za novi usisivač.

Neprijatan miris

Ako se pitate kako da sprečite da vaš usisivač nema miris, rešenje može biti da ga prosto zamenite.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vaš usisivač ispušta neobične ili neprijatne mirise, čak i nakon čišćenja ili zamene filtera, to može biti znak ozbiljnijeg problema. Dugotrajni mirisi mogu ukazivati na nakupljanje prljavštine, buđi ili bakterija u unutrašnjim komponentama usisivača. U takvim slučajevima, često je isplativije zameniti usisivač.

Glasan usisivač

Ako je vaš usisivač postao znatno glasniji nego inače ili proizvodi čudne zvukove, to bi mogao biti znak mehaničkog problema. Ovo može biti uzrokovano istrošenim motorom, oštećenim ležajevima ili labavim delovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Potpuno je normalno (i često neizbežno) da se usisivač čuje ali prekomerna ili neobična buka može ukazivati da je vašem usisivaču vreme za zamenu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


Miljana Momirović

Halfpoint/GettyImagesPlus