Osvetljenje kupatila: 3 greške koje treba izbegavati

by | October 8, 2023
Osvetljenje kupatila: 3 greške koje treba izbegavati

Ponekad je dovoljan jedan detalj da sve pokvari. To se može biti pogrešno osvetljenje kupatila, a u nastavku saznajte koje 3 greške treba izbegavati. 

 

Osvetljenje kupatila: izbegnite ove 3 greške

Pogrešan odabir osvetljenja može značajnu uticati na izgled kupatila, tačnije pokvariti utisak o ambijentu. Ove 3 greške koje se javljaju treba imati na umu prilikom uređenja ove prostorije, kako biste dobili baš onakvo kupatilo kakvo ste zamislili.

1. Koristi se samo jedan izvor za osvetljenje kupatila

Prva greška je najčešća: oslanjanje na jedno svetlo za celo kupatilo. Ali iza očiglednosti ovog upozorenja, međutim, krije se manje očigledna smernica: različiti izvori svetlosti u kupatilu moraju imati preciznu funkciju. Dakle, mora postojati ambijentalno svetlo koje se obično postavlja na plafon i čini prostoriju homogeno osvetljenom.

Drugo neophodno svetlo je ono postavljeno kod ogledala : dvostruki izvor svetlosti postavljen sa strane je način da se izbegnu senke na licu. Obično su to lampe ili LED pozadinsko osvetljenje.

Mogu se dodati i druge lampe, možda oko kade ili tuša kako bi se stvorilo osvetljenje posvećeno trenutku opuštanja, ali u svakom slučaju važi pravilo da svaka svetlosna tačka mora biti unapred isplanirana.

2. Pogrešan intenzitet svetlosti

Ne radi se samo o lampama već i o sijalicama: tipična greška koja se pravi u osvetljenju kupatila, čak i više nego u drugim prostorijama je pravi intenzitet svetlosti. Ovaj aspekt se mora meriti sa lumenima različitih izvora svetlosti i prilagođavati u skladu sa svetlosnim tačkama i veličinom prostorije. Prava količina svetlosti za opšte osvetljenje u kupatilu od 5 kvadratnih metara je 900 lumena , može maksimalno iznostit 1000, a minimalno 750. Za svaki kvadratni metar manje ili više, mora se dodati ili oduzeti oko 180 lumena.

3. Previše toplo osvetljenje kupatila

Greška koja može da ugrozi ne samo percepciju prostora , već i sopstveni odraz u ogledalu je boja koju emituju lampe izabrane za kupatilo. Tačnije, žuta snaga tipična za stare halogene sijalice vraća ton kože koji pre svega nije veran, ali nije ni prijatan videti u ogledalu. Savetuje se da se fokusirate na neutralnu temperaturu oko 4000 K , kako za opšte osvetljenje, tako i za akcentno.

Prateći pažljivo vodič za osvetljenje kupatila, lako ćete izbeći ove greške i dobiti ambijent kakav ste poželeli.

 


Borjana Božić

in4mal/gettyimages