Kvake i držači za otvaranje vrata

by | May 9, 2013
Kvaka u obliku štipaljke

Kvake su tokom svoje istorije prošle veliku transformaciju. Pravile su se u raznim oblicima, od kvake u obliku kugle koja se i dan danas koristi u pojedinim delovima sveta, do modernog, ergonomskog oblika kvake koji je mnogo udobniji za upotrebu.

Danas je dizajn otišao korak dalje. Kvake su za današnje dizajnere jednako važne i primamljive koliko i stolice, kultni predmet kada se govori o dizajnu. A kako ovaj detalj u prostoru zaslužuje podjednaku pažnju kao i drugi elementi govori i nekoliko sledećih primera.

Moderne kvake su dizajnirane na dovitljiv i kreativan način. Jedan od duhovitih i dovitljivih dizajnera je Đonata Gato (Gionata Gatto). On je svojom serijom kvaka ”Ukratko bez suvišnih poruka” (Short Message non Superfluous) skrenuo pažnju na današnje vidove komunikacije, ili nedostatak iste, jer njegova kvake sadrže prostor gde možemo ostaviti poruke na papiru.

Kvaka u obliku srca Kvaka kobu

Tako je jedna od kvaka iz serije očigledna aluzija na poruku u boci, samo što u ovom slučaju poruku možemo naći u kvaci koja je u obliku korneta ili kupe. Druga kvaka je svojevrsna štipaljka za poruke koje možemo na ovaj način da ostavimo svojim ukućanima, ili prijateljima kod kojih smo bili u poseti.

Kvake i držači za otvaranje vrata dizajnerske kuće Filip Vats (Philip Watts Design) su veoma atraktivne i zanimljive. Posedini objekti su zapravo organske forme i izgledaju kao da će svakog časa oživeti. S druge strane ove kvake su napravljene od metala visokog sjaja, tako da u isto vreme izgledaju futuristički. Kvaka ”Otisci pristiju” (Finger Prints) je kvaka satenskog sjaja sa utisnutim otiscima prstiju koji su veoma zanimljiv detalj na jednostavno dizajniranom predmetu, privlače pažnju i u isto vreme podsećaju na kriminalističke romane. Držač za vrata ”Preokret” (Twist) je zaista proizvod sa preokretom.

Kobu kvaka kvaka sa znakom za neuznemiravanje

Potpuno jednostavan predmet doživeo je preokret pred maštom dizajnera i samo jednim zahvatom od minimalističkog držača postao efektan detalj. ”Smrvljeni” (Crushed) držač za vrata takođe izgleda kao da je nastao kao proizvod igre dizajnerove mašte sa materijalom, dopuštajući mu da prati prirodne zakone kao rezulatat dajući veoma dinamičan a jednostavan dizajn.

Držač za vrata ”Rošel” (Rochelle) je elegantan držač od metala sa neupadljivim, matiranim završnim slojem ali neobičnog oblika, poput morske trave. ”Ameba” (Amoeba), takođe držač za vrata, je metalni objekat visokog sjaja u obliku amebe. Organski elementi i elementi koji izgledaju kao da su u pokretu su sastavni deo dizajna ove dizajnerske kuće koja se bavi dizajnom i izradom sofisticiranih i luksuznih objekata od metala.


Tags: