Kako uskladiti želje i potrebe prilikom uređenja tinejdžerske sobe?

by | August 20, 2021

 

Prilikom uređenja tinejdžerske sobe vrlo je važno uključiti tinejdžere, pogotovo kada se radi o odabiru boja i oblika, jer se kroz ovaj proces iskazuju stil i interesovanja tinejdžera, ali i njihove želje koje treba uskladiti sa budžetom kojim raspolažemo. Svakako, treba uzeti u obzir i to da tinejdžerski stavovi lako mogu da se promene, što se često odrazi i na njihov stil u odevanju, način ponašanja, a neretko i na to kako žele da izgleda njihova soba, gde bi mogli da pozovu svoje prijatelje na druženje.

Kako bi kreirali ambijent sobe za mlade potrebno je izbaciti sve dečije detalje i promeniti nameštaj, a posebnu pažnju posvetiti dodavanju detalja koji podržavaju aktuelna interesovanja tinejdžera. U odnosu na uređenje dečije sobe, to je dosta složeniji i izazovniji proces, a da bi se adekvatno realizovao, saveti dizajnera enterijera su izuzetno važni.

Članak se nastavlja posle reklama

Ženski tinejdž kutak

Kako je ukus tinejdžerki podložan promenama kao i moda, i kako omiljena boja koja je danas „in“, može lako postati boja koju ne žele posle par meseci ni u svom garderoberu, ni u svojoj sobi, bilo bi mudro da bar pokušate da utičete da odaberu neutralnu koloritnu bazu za svoju sobu, sa svedenim nameštajem, neutralnih boja. Krevet NICOLE 01 u beloj boji odlično bi se uklopio u ženski tinejdžerski kutak za odmor, a njegova prednost je rezervni ležaj, jer će žurke u pidžamama postati sastavni deo života vaših tinejdžerki. Idealan izbor za radni kutak može biti kompjuter sto LIBER, koji odiše čistoćom i može ih dodatno inspirisati da u svojoj sobi održavaju red i skladnu organizaciju.

Savet dizajnera enterijera je da sve veće površine, poput pločastog nameštaja, zavesa, podova, budu u svetlijim, neutralnim nijansama, a lični pečat u ambijent se može uneti kroz odabir boje i paterna posteljine, jastučića i dekoracije. Kroz sve te detalje, poput jastučića, lampica i postera, prikazuje se stil kome teže, a koji se može relativno lako zameniti ukoliko se za tim ukaže potreba. Neutralni dizajn daje fleksibilnost koja je savršena za tinejdžerski prostor, a dekoracija uvek može da se zameni nekom jednostavnijom u monohromatskim tonovima i da se na taj način kreira elegantan prostor u minimalističkom stilu, jer je baza neutralna.

Članak se nastavlja posle reklama

Muški tinejdž kutak

Članak se nastavlja posle reklama

Veoma je važno uspostaviti ravnotežu između onoga što vi želite za vašeg tinejdžera i onoga što on želi za sebe. Dečaci u tinejdž periodu počinju nesvesno da naglašavaju muški princip koji tek otkrivaju, i neretko požele da svoju autentičnost i stil izraze kroz neke upadljive detalje ili velike površine, poput zidnog dekora (upečatljiv foto tapet ili poster), tepiha karakterističnog dizajna, predmeta istaknutih na zidu i zidnim policama, a koji su najčešće u vezi sa njihovim interesovanjima. Uređenje kompjuterskog prostora je od izuzetnog značaja za veliki broj tinejdžera, a važan je i prostor za druženje koga bi trebalo da bude dovoljno kako se ne bi osećali skučeno.

Kao bazu za ovakav ambijent možete birati nameštaj tamnijeg drvo dekora, kao i generalno tamnijih tonova, a iskoristiti priliku i odabrati po njihovoj želji neke upečatljivije dekorativne detalje.

Članak se nastavlja posle reklama

Ležaj FANTASTICO PLUS u plavom štofu, odličan je izbor za spavanje, a ujedno može poslužiti i kao fotelja kada je potrebno dodatno otvoriti prostor i pripremiti ga za druženje. Uz njega se može uskladiti  kompjuter sto CT-1720, specifičnog, rustičnog i neujednačenog drvo dekora, što će doprineti osećaju slobode u izboru ostalih detalja.

Članak se nastavlja posle reklama

Višefunkcinalnost tinejdžerske sobe

Tinejdžerska soba bi trebalo da bude multifunkcionalna, jer su i potrebe dece u tinejdžerskom uzrastu izražene na različitim životnim segmentima. Poseban izazov predstavlja ukoliko imamo dva tinejdžera u porodici, a jednu prostoriju na raspolaganju, jer je poželjno da soba za decu ovog uzrasta ima izdvojen prostor za spavanje, učenje, ali i zabavu.

Krevet na sprat KRSP stabilne konstrukcije, u koji staje dušek dimenzija  90×200 cm, pravo je rešenje za centralni deo spavaćeg dela u sobi vaših tinejdžera. Za radni kutak možete odabrati kompjuter sto REY i kancelarijsku fotelju QZY-2502, koji ne zauzimaju dosta prostora, a naizmenično mogu poslužiti za učenje, pisanje ili rad na računaru. Kompjuter sto REY je odlično rešenje i ukoliko imate prostora za dva kompjuter stola, zbog njegovih prilagodljivih dimenzija. Deo za druženje uvek može biti odvojen u  prostoru sitnim elementima nameštaja, poput taburea, klupa, ili jastučića na podu. Ovakvi detalji mogu funkcionalnost prostora podići na jedan potpuno drugi nivo, a njima možete uneti i kolorit u ambijent. Vreća za sedenje SOFT u narandžastoj boji razbiće monotoniju u ambijentu, a uz nju bi se odlično uklopili i tabure CUBE ili tabure ROLLER u istoj boji. Klub sto sa točkićima KLT upotpuniće ambijent sobe i kutka za zabavu, a uz to je i veoma praktičan, jer se zbog točkića može lako pomeriti i osloboditi centralni deo prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Tinejdžeri opremanjem sobe prvi put dobijaju priliku da izraze svoj stil, pa dizajneri enterijera Forma Ideale savetuju da soba sadrži što više detalja koji im znače, bilo da je reč o foto tapetama, posterima, dekoraciji u omiljenoj boji, ili možda nekim jedinstvenim rešenjima za odlaganje knjiga za koje su našli inspiraciju na internetu.

Ono što je najvažnije jeste da usaglasite vaše i želje vaših tinejdžera, kako bi nastao ambijent koji će biti njihovo utočište i u kome će uživati na pravi način.