Kako izabrati savršeni radni sto?

by | November 28, 2022
radni sto

Savršeni radni sto nije samo pitanje enterijera i stila. On je mnogo više pitanje vašeg zdravlja

 

Rad od kuće ima svoje prednosti i svoje zamke. Kreiranje određenog radnog prostora može pomoći u borbi protiv ovog drugog, ali morate biti promišljeni i organizovani.  Bilo da nadograđujete neki kutak ili čitavu sobu pretvarate u svoj prostor za rad, predmeti koje odaberete mogu da naprave razliku u smislu produktivnosti, ali i nečega mnogo vrednijeg: vašeg zdravlja.

Za radnim stolom,  u proseku, provešćete 6 do 8 sati 5 dana nedeljeno. Nije ni čudo što nam sve više smeta sedelački način života i što je stvorena ergonomija: čitavo naučno polje koje bi trebalo da osmisli savršen prostor za rad ne sa stanovišta enterijera, već sa stanovišta našeg zdravlja.

Pravilo 1: Ne pravite kancelariju

Iako opremate prostor za rad  i on mora da bude funkcionalan, vi ne pravite kancelariju. To znači da možete da prilagodite dizajn svog stola vašem ukusu, kao i izgledu vašeg stana. Možete da kreirate elegantno okruženje.

 

Radni sto: Šta treba uzeti u obzir pri kupovini kućnog kancelarijskog nameštaja?

Sto za kućnu kancelariju treba da bude više od obične platforme za vaš laptop. Trebalo bi da uzme u obzir vaše svakodnevne potrebe, da bude u skladu sa vašom visinom i da obezbedi pravilno skladištenje.

Površina: Da li vam je potrebno više ekrana, stono osvetljenje i spoljna tastatura? Poslednja stvar koju želite je pretrpana radna površina. Ako vam nedostaje prostora za skladištenje, moraćete da ih ugradite povrh ili ispod stola. Izmerite približnu površinu koja najviše odgovara vašem stilu rada i koristite je kao marker za pretragu.
Ergonomija: Pronađite sto koji odgovara vašoj visini i gledajte da on ima dovoljno prostora za noge. Osim ako ne koristite laptop, postavite tastaturu približno u visini laktova – ne želite da vam ruke jako vire ili da vam ramena budu neprijatno podignuta. Razmislite o izvlačenju tastature ili postolju za laptop kao rešenje. Vaš ekran bi trebalo da bude udaljen otprilike 40 cm, a njegov centar malo niži od vaše linije vida.
Skladištenje: Najbolja je kombinacija otvorenih polica za knjige, umetničke i ukrasne predmete i sistem zatvorenih ormara za datoteke i predmete koje je bolje držati podalje od pogleda.

Radni sto: Stilovi i vrste

Što se tiče estetike, potražite inspiraciju u onom delu stana u koji ste smestili radni sto. Ako je vaša kućna kancelarija ugrađena u spavaću ili dnevnu sobu, dozvolite da na stil stola utiče stil okolnog nameštaja.

Izvršni sto: Ovo je vaš tipičan kancelarijski sto stare škole, obično u obliku slova L, okružen ugrađenim ormarićima i fiokama. Udobne je veličine i ima dosta prostora za skladištenje.
Pisaći sto: Zamislite aerodinamičnu radnu površinu koja stoji na nogama — ova minimalistička opcija je najjednostavnija.
Kompjuterski sto: Ergonomski izrađeni kompjuterski stolovi često dolaze sa portalima za kablove i ugrađenim punjačima.
Rolotop sto: Za tradiconalniji izgled, razmislite o rolo top stolu, koji ima zaobljeni poklopac koji klizi nadole preko radnog prostora kada se ne koristi. To je dobra opcija ako želite da sakrijete svoju kancelariju na kraju dana.
Sekreter: Ova ikona iz sredine veka (koja zapravo datira iz 18. veka) sastoji se od površine sa šarkama koja služi kao radna površina i niza fioka. Elegantan je u dizajnu, podseća na kolevku i drži predmete sakrivenim.
Stojeći sto: Površina stojećeg stola dostiže visinu do struka, omogućavajući korisnicima da funkcionišu uspravno ili sedeći na visokoj stolici. Neki su podesivi i mogu se pretvoriti u tradicionalni sto

 

mediaphotos/gettyimagesplus

Tags: