Ogledalo: odsjaj luksuza

by | November 28, 2022
ogledalo

Kako koristiti zidne pločice u vidu ogledala u dizajnu enterijera i stvoriti stilski elegantan izgled je tema kojom smo se ovog puta bavili, a u nastavku možete videti ideje koje bi vas mogle nadahnuti da svom domu dodate novu karakteristiku.

 

Generalno, ogledala mogu dramatično da promene izgled bilo koje prostorije u domu i učine je bolje osvetljenom, vizuelno većom (posebno kad govorimo o dubini), ali i da utiču na njenu akustiku.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekorativna ogledala

Dekor poput ogledala izgleda spektakularno u dnevnoj sobi, hodniku, kupatilu, a raznolikost modela dostupnih na tržištu omogućava različite pristupe i lako transformisanje prostora.

U poslednje vreme sve češće viđamo ploče i pločice koje su zapravo ogledalo isečeno u određenom obliku i dimenzijama, najčešće sa obrađenim odnosno fazetiranim ivicama. Fazeta stvara odsjaj zbog kojeg dekorisana površina deluje privlačnije, a i povećava i sigurnost pri pravilnom postavljanju.

Članak se nastavlja posle reklama

Pločice se obično izrađuju od stakla ili polistirena, mada se reflektujuća površina može postići i na mnogim drugim materijalima. Na primer, i metal se može obraditi, odnosno uglačati do te mere da ima isti efekat kao ogledalo.

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledalo sa metalnim efektom

Tonirane pločice sa metalnim efektom poput zlata, srebra, bronze ili hroma često su deo vintidž stila i ponekad mogu da imaju blagu patinu ili druge „tragove vremena“ što ih čini neverovatno lepim. Ornamentisano ogledalo je ono čija je površina obrađena peskarenjem ili upotrebom lasera, a pločice sa teksturom se razlikuju po svom neobičnom reljefu.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavljanje zavisi od materijala, u većini slučajeva se nanosi poseban lepak, dok ljubitelji „uradi sam“ poduhvata sigurno mogu pronaći opcije sa samolepljivim trakama. Korišćenje ovog dekora u enterijeru uslovljava i određena pravila kako bi krajnji rezultat bio stilski skladan.

Nasumično postavljanje može učiniti da celokupan izgled deluje neukusno i kičasto. Najbolja opcija je kompoziciju fokusirati na jedan zid ili plafon na kojima mogu zauzeti celu površinu ili samo jedan deo.

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledalo na plafonu

Ako pločice postavite na pravi zid one će vam pomoći da vizuelno proširite prostoriju, što je posebno korisno u malim i preuskim sobama. Takođe, postavljanjem ogledala na plafon možete sobu učiniti višom, ali je bolje da se ograničite na obod ili središnji deo dodavajući tako konturno osvetljenje.

U svakom slučaju, treba voditi računa da se izbegne efekat „obrnutog prostora“ prilikom ulaska u sobu, a nije preporučljivo ni da se postavljaju u velike prostorije jer postoji opasnost da ih učini praznim i beživotnim.

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledalo: zanimljiva kompozicija

Možete se igrati kombinacijama i kompozicijama, kako biste dobili neočekivani dekor. Na primerima sa fotografija možete potražiti inspiraciju pa tako jedan od vaših zidova ukrasiti ispomeranim trakama ili okruglim ogledalima, a možete se odlučiti i za kombinacuiju, okruglo ogledalo sa isečenim delovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Uvek imajte na umu da će svaki vid dekora sa reflektujućim površinama kao što je ogledalo lepo izgledati u vašem domu i nemojte se dvoumiti prilikom odabira.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


gamespirit/gettyimages