Uklonite buđ s tkanine u 9 koraka

by | September 14, 2023
Uklonite buđ s tkanine u 9 koraka

Pitali smo stručnjake kako da uklonite buđ s tkanina i dali su nam najbolje odgovore. Pogledajte naš mali vodič.

Buđ i prljavština vremenom mogu ozbiljno oštetiti zavese, tapiserije, nameštaj i naravno, kvalitet vazduha. Naime, buđ oslobađa štetne spore u vazduh koje mogu predstavljati značajan rizik po zdravlje disajnih puteva istovremeno stvarajući neprijatne mirise i mrlje na tkaninama. 

Za decu, starije osobe i one s osetljivim imunitetom ovo može biti posebno opasno, tako da znanje o tome kako efikasno ukloniti buđ može biti i te kako korsino.  Ovde ćemo pogledati kako ukloniti buđ sa tkanine.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako ukloniti buđ sa tkanine

Uklanjanje buđi s tkanine prvenstveno se razlikuje od uklanjanja buđi sa zidova zbog vrste materijala. Tkanine su daleko delikatnije i poroznije od zidova zbog čega mogu biti mnogo podložnije oštećenjima od grubih sredstava za čišćenje ili energičnih metoda čišćenja.

Zidovi su, s druge strane, generalno izdržljiviji (sa nekim izuzecima, naravno) i stoga mogu izdržati jače metode čišćenja. Zato pogledajte savete stučnjaka kako da očistite buđ s tkanine, a da je pritom ne oštetite:

Članak se nastavlja posle reklama

1 Podaci o održavanju tkanine

Pre svega, važno je da s etikete pročitate uputstva proizvođača kada perete ili pokušavate da uklonite buđ s tkanine. Proverite sirovinski sastav, optimalnu temperaturu pranja, tehniku pranja i način na koji predmet treba da se suši.

2 Zaštitna oprema

U idealnom slučaju, trebalo bi da nosite rukavice, masku i zaštitu za oči kako biste izbegli direktnu i vazdušnu izloženost sporama plesni.

Članak se nastavlja posle reklama

3 Nežno četkajte i usisajte tkaninu

Izaberite odgovarajuće sredstvo za uklanjanje buđi, kao što je belo sirće, izbeljivač ili sapun za domaćinstvo. Obavezno izaberite onu koja je prikladna za tkaninu sa kojom se bavite.

Nanesite sredstvo za uklanjanjena tkaninu pridržavajući se uputstva proizvođača. Zatim četkicom za zube obrišite prljavštinu na povšini. Budite nežni, pokušajte da ne oštetite tkaninu dok perete.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci savetuju da koristite usisivač sa HEPA filterom da biste uklonili sve preostale čestice. Ako je je buđ zahvatila manju površinu tkanine možete koristiti maramice za uklanjanje fleka. Nežno obrišite spolja mekom maramicom. Nikada ne trljajte, jer će to samo gurnuti spore plesni dublje u tkaninu. 

4 Potopite tkaninu u vodu pre čišćenja

Dublje mrlje od buđi mogu biti veoma teške za uklanjanje ukloniti. Imajući ovo na umu, moraćete da prethodno natopite tkaninu pre nego što je operete. Možete kupiti proizvode za prethodno namakanje ili možete napraviti svoje mešanjem belog sirćeta s vodom u jednakim delovima. Ostavite tkaninu da se namače u kanti ili kadi najmanje sat vremena.

Članak se nastavlja posle reklama

5 Operite tkaninu u vrućoj vodi

Vruća voda može pomoći u uklanjanju alergena i bakterija, a takođe pomaže u ubijanju spora plesni. Uvek proverite etiketu da biste bili sigurni da ne prelazite maksimalnu temperaturu preporučenu za pranje tkanine.

6 Uklonite buđ rastovrom

Stavite tkaninu u mašinu za pranje veša i koristite rastvor za uništavanje buđi u ciklusu pranja. Postoji nekoliko stvari koje možete dodati pranju da biste pomogli u čišćenju kalupa.

Možete dodati 200-400 ml belog sirćeta u ciklus pranja kao dodatak normalnom deterdžentu da biste uklonili buđ i osvežili. Ako se radi o jakoj, crnoj buđi, isprskajte rastvorom od 50/50 vode i sirćeta i ostavite neko vreme da odstoji pre pranja. 

Članak se nastavlja posle reklama

Soda bikarbona takođe može pomoći u uklanjanju mirisa buđi s tkanine. Ako su mirisi problem, dodajte oko 200-300 g sode bikarbone u ciklus pranja s deterdžentom.

7 Osušite tkaninu na suncu

Kada se ciklus pranja završi, trebalo bi da okačite tkaninu da se osuši na suncu. Sunčeva svetlost ima prirodni efekat izbeljivanja i takođe može pomoći da se ubiju sve preostale spore plesni u tkanini. Takođe, povetarac može pomoći da se poboljša protok vazduha do tkanine. Izbegavajte korišćenje mašina za sušenje veša. 

8 Sprečite buđ

Kada je buđ bezbedno uklonjena sa tkanine, trebalo bi da pokušate da identifikujete i otklonite izvor vlage koji je izazvao rast buđi. Ovo može biti bilo šta, od loše ventilacije do curenja vode iz slavina.

Članak se nastavlja posle reklama

9 Čuvajte tkaninu na suvom mestu

Da biste sprečili ponovni rast buđi na tkanini, obezbedite da se ona čuva ili nalazi u suvom, dobro provetrenom prostoru. Ako fleke od buđi i dalje postoje, možda ćete morati da ponovite gore navedene korake da biste uklonili mrlje.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dijana Škorić

Oleksii Bilyk / gettyimages.com