Pravilno pranje veša – ovako štedite struju i novac

by | December 4, 2023
Pravilno pranje veša za uštedu struje i novca

U zavisnosti od toga kako perete odeću, razlika u mesečnom računu i kvalitetu tkanine može biti ogromna. Ovo su bitni saveti za pravilno pranje veša.

Pravilno pranje veša – ovako štedite struju i novac

Prekomerno pranje je uobičajena greška u pranju veša iz nekoliko razloga, od toga da vas više troši na račune za energiju i vodu, do trošenja vlakana i ubrzanog oštećenja tkanine. U nastavku pogledajte koliko često bi trebalo prati veš.

Farmerke

Jedan od najčešćih grešaka je prekomerno pranje farmerki i generalno teksasa, bez obzira na njihov kvalitet. Posledica učestalog pranja može dovesti do toga da materijal izbledi, skuplja se i gubi svoj oblik.

Umesto toga, predlažemo da ih perete samo onda kada je to potrebno, otprilike svakih pet do 10 nošenja. Takođe je poželjno da ih sušite na vazduhu kako bi se sačuvala boja.

Vunena odeća

Bez obzira da li perete samo vuneno ćebe, ili čak kašmir, duže vreme između pranja je od suštinskog značaja kako biste mu pomogli da zadrži mekoću i oblik.

Pravilno pranje odeće od vune je na svakih pet nošenja koje se nose, koristeći hladnu vodu i nežni ciklus ili ručno pranje, uvek proveravajući simbole i uputstva za pranje pre čišćenja.

Ne zaboravite da uvek položite vunene predmete ravno da se osuše da bi zadržali svoj oblik.

Elastične tkanine

Od odeće za teretanu do helanki, bilo koja tkanina koja ima elastična svojstva koja im pomažu da se prilagode vašem telu ili vrate u formu treba da se pere sa oprezom, što čini sortiranje odeće za veš još važnijim.

Prekomerno pranje može prouzrokovati da tkanina izgubi elastičnost. Dok bi odeću za teretanu trebalo prati nakon svakog nošenja, svakodnevne odevne predmetu bi trebalo poštedeti i stavljati ih u veš na svaka tri nošenja.

Pravilno pranje veša: Grudnjaci

Ima smisla da se grudnjaci peru nakon svakog nošenja, međutim zapravo je drugačije.

Redovno pranje grudnjaka, posebno nakon svakog nošenja, može dovesti do gubitka oblika, elastičnosti i oštećenja. Umesto toga, grudnjake bi trebalo prati nakon svaka tri do četiri nošenja, osim ako nisu veoma zaprljani.

Ručno pranje u hladnoj vodi sa blagim deterdžentom idealno je za održavanje tkanine, a kada ih stavljate u mašinu za pranje, koristite nežni ciklus i nikada ne perite sa peškirima.

Pidžama

Održavanje kreveta čistim je neophodno ako želite da bolje spavate i imate bolju kožu. Međutim, dok mnogi od nas prave grešku u pranju posteljine i ne peru dovoljno posteljinu, neki od nas prave suprotnu grešku preterano peru svoju spavaćicu.

Često pranje može da izazove bledenje i smanji mekoću tkanina pidžame. Pidžama koja se nosi za spavanje u čistom okruženju može se nositi do tri puta pre pranja, dok pranje u hladnoj vodi pomaže u održavanju kvaliteta tkanine.


Miljana Momirović

Srdjanns74/GettyImagesPlus